Tranzacţiile imobiliare dau înapoi cu trei ani

Tranzacţiile imobiliare dau înapoi cu trei ani

Valoarea tranzacţiilor imobiliare cu terenuri şi locuinţe va scădea în 2009 cu 65% faţă de anul trecut, de la două miliarde de euro la 700 de milioane de euro, se arată într-un studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

Totalul tranzacţiilor imobiliare din acest an va fi mai mic decât rezultatul din 2006, de 850 de milioane de euro, dar şi decât cel din 2007, de un miliard de euro, prognozează Darian. Reprezentanţii companiei estimează că preţurile locuinţelor vor continua să mai scadă cu circa 10%-15%. „Cred că o să ajungem înspre toamnă chiar la nivelul de preţuri pentru 2006”, a declarat Adrian Crivii, managerul general al Darian Rom-Suisse. În Capitală, preţul unui apartament de una sau două camere a scăzut considerabil din martie-aprilie 2008, când preţurile au atins nivelul maxim.

În zona ultracentrală, locuinţele sunt 29% mai ieftine, în timp ce în regiunile centrală şi semicentrală scăderile ajung până la 37%. Cea mai mare reducere, de 46%, a fost înregistrată de locuinţele de la periferie. Cele mai mari scăderi se înregistrează pe piaţa terenurilor din Bucureşti, iar perspectivele arată că declinul va con - tinua, mai ales în ceea ce priveşte te renurile cumpărate în scop speculativ. Terenurile şi spaţiile logistice s-au ieftinit cel mai mult

„Impasul în care se află piaţa imobiliară provoacă scăderi ale preţurilor în toate oraşele ţării. Cele mai afectate sectoare sunt cele ale terenurilor şi ale spaţiilor industriale, în timp ce topul ieftinirilor pe sectorul terenurilor este format din Suceava (60%), Oradea (50%), Galaţi (40%), Târgu-Mureş (35%)”, se arată în studiul Darian. Adrian Crivii e de părere că revenirea creditării poate impulsiona piaţa, însă recuperarea se va face treptat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima jumătate a acestui an a fost însă dificilă pentru piaţa imobiliară. În primele cinci luni, numărul tranzacţiilor cu locuinţe şi terenuri a scăzut cu 35,7%, la 134.500 de operaţiuni, iar valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietăţi s-a redus cu 64%, potrivit datelor notarilor publici.