Evenimentul Zilei > Social > Transmisiune live de la Opera din Viena: ”Femeia fără umbră”
Transmisiune live de la Opera din Viena: ”Femeia fără umbră”

Transmisiune live de la Opera din Viena: ”Femeia fără umbră”

Pe 25 mai, celebra Operă de Stat de Viena – Wiener Staatsoper –sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare alături de iubitorii teatrului liric de pe întregul mapamond. În aceeași zi, publicul din Bucureşti şi Timişoara se alătură milioanelor de spectatori din întreaga lume care vor asista, în direct, la premiera spectacolului aniversar „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ de Richard Strauss, printr-o transmisiune live oferită de Opera de Stat din Viena şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, împreună cu partenerii lor, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Radio România Muzical (Bucureşti), Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ecoplus Internaţional - Agenția economică a Landului Austria Inferioară (Timişoara).

Opera de Stat din Viena face parte din grupul restrâns al celor mai influente instituţii de profil din lume, cele care stabilesc direcţii artistice, creează curente şi lansează staruri. La crearea acestui statut a contribuit impresarul şi managerul austriac, originar din România, Ioan Holender, cel care a condus Wiener Staatsoper timp de aproape 20 de ani (1992-2010). În timpul mandatului său – cel mai lung din istoria acestui teatru – au fost demarate proiecte ambiţioase, vizând atât spectacolele, cât și publicul teatrului.

Astfel, spectacolul poate fi urmărit, în versiune video, la Bucureşti sâmbătă, 25 mai 2019, la ora 18.30, în Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (str. Ştirbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. La Timișoara, evenimentul se va desfășura la Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara (Piaţa Unirii, nr. 1), începând cu ora 18.00. Înainte de transmisiunea video din Viena, e programat un recital cu arii din opera „Don Giovanni“ de Mozart, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. Intrarea este de asemenea liberă, în limita locurilor disponibile.

Melomanii români vor avea posibilitatea să asculte spectacolul „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ și în transmisiune directă audio, pe frecvenţele şi pe site-ul internet ale Radio România Muzical.

Spectacolul care va fi prezentat în premieră sâmbătă, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ revine pe scena vieneză la 100 de ani de la premiera sa efectivă din 1919, de data aceasta într-o versiune propusă de o echipă de creaţie mixtă – austriacă, franceză şi germană. Producţia semnată de regizorul Vincent Huguet, dirijată de Christian Thielemann îi are ca solişti pe Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch, Nina Stemme, acompaniaţi de Corul şi Orchestra Operei de Stat din Viena.

Wiener Staatsoper este unul dintre cei mai mari angajatori artistici din Europa, echipa sa permanentă numărând în jur de 950 de persoane. În stagiunea 2018-2019, acestea susțin cele 350 de spectacole programate. În echipa teatrului figurează aproape 200 de soliști, 80 de balerini, 150 de instrumentişti şi peste 90 de corişti. Din 2010, teatrul este condus de francezul Dominique Meyer.