Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

 • Eu cred că partea mea de vină este că am consolidat instituţiile statului, iar frăţia din politica românească a considerat că numai cu suspendarea preşedintelui poate să pună mâna pe justiţie
 • Nu eu am fost ţinta finală a acestei suspendări, ci justiţia, dar şi-au făcut un calcul greşit
 • Am constantat că 20 de parlamentari sunt sub urmărire penală, plus alţi 3 incompatibili
 • Şi-au pus problema: de ce ne încurcă preşedintele ăsta care ţine cu justiţia
 • Am o rigiditate şi o încăpatanare în a face statul să funcţioneze
 • Imaginaţi-vă ca domnul Voiculescu ar fi avut acces la mine, să putem influenţa justiţia cu dosarele pe care le are. Antenele ar fi fost atunci numai lapte şi miere
 • Există în mod categoric dorinţa lui Voiculescu de a rezolva dosare cum ştie, ca pe vremuri.
 • Nu am reţinut nicio încălcare gravă a Constituţiei din motivarea Curţii.
 • Eu vreau ca romanii să ştie foarte bine: eu am avut ca obiectiv major stabilitatea politică, acesta este motivul pentru care nu am forţat desemnez încă o dată prim-ministru PDL. Am constatat USL are majoritate şi dat mandatul lui Ponta. Ce au făcut ei, nu le-am respins nimic, numai că ei nu au preţuit ca mine stabilitatea. Presupunând că referendumul invalidează mandatul: îmi iau mapa şi am plecat. Urmează încă trei luni cu România fără preşedinte, de instabilitate. Incapabili să coabiteze, vor urma trei luni de instabilitate. România va in tra în mare dificultate. Ce sugerez eu românilor este dacă au nevoie de preşedinte cu experienţă de opt ani, care  a asumat măsuri sau au nevoie de oameni noi.
 • Vă spun eu cine nu poate lucra cu mine: hoţii. Şi Ponta, şi Antonescu sunt manipulaţi… de Voiculescu. Au 20 de oameni cu dosare penale. Ei nu stăpânesc lucrurile. Pe ei i-a speriat ce s-a întâmplat: Năstase încarcerat, Vântu, fostul ministru al Agriculturii, Manţog. Dacă voi reveni ultimul lucru pe care-l voi face va fi să fac compromisuri.
 • Numai votul lui Ponta şi Antonescu nu ajungea, au fost 256, nu am ce reproşa la doi oameni.
 • Nu ne-am obişnuit să gândim în termeni de funcţionare a instituţiilor. Pe mine nu mă interesează cine-i la Palatul Victoria sau cine-i preşedintele Camerei. Eu mi-aş imagina o Românie care schimbă preşedintele, dar devine subordonat sau tăcut în raport cu sistemele corupte.
 • Un hoţ rămâne un hoţ. Nu eu am scris articolul din Nature. Aflasem înainte un lucru care Victor Ponta scos din CV: masteratul la Catania. E suspect că nu l-a făcut. El era dovedit că a plagiat înainte de a pleca la Bruxelles. Despre povestea de plagiat care a apărut în Nature investigaţia a apărut prin ziarişti români. Eu în locul lui Ponta m-aş uita la comisia care i-a validat doctoratul. Aflând că a fost făcută o carte din acea lucrare am cumpărat cartea, deci am dat şi un ban.
 • În momentul condamnării lui Năstase toţi politicienii au înţeles că nimeni nu-i deasupra legii. Domnul Borbely a votat pentru suspendare. Oamenii politici nu mă mai dezamăgesc foarte mult. Acela a fost momentul în care a început criza: condamnarea lui Năstase. Nu cred că cineva a simţit vreo bucurie. Năstase tot timpul reclamat din propriul partid. Trofeul Calităţii se pare că a pornit tot de la doamna Jianu, fosta şefă a ISC. M-a deranjat că ştaim că şi el ştie şi o ţinea una şi bună cu acuzaţii la adresa mea. Dacă cineva vrea să atribuie implicare etse că am făcut tot ce am putut să izolez justiţia de influenţa politică. Uşor, pentru că principalul partid a fost PDL. Am avut influenţă asupra lor şi au ştiut că nu există tip de discuţie: să punem pe nu ştiu cine la DNA, Parchetul General.
 • Propagandiştii de profesie când sunt în dificultate împroaşcă. Nu vreau să câştig la masa verde, ca-n liga lui Mitică. SRI a fost dat om al PSD, SIE la liberali. Am crezut că ne-am maturizat.
 • Eu nu ma bat pentru scaunul meu. Am stat opt ani, plec cu conştiinţa făcut datoria. Problema mea este instituţia care nu trebuie expusă de câte ori preşedintele nu are majoritate. Îl obligă pe preşedinte să creeze propriile majorităţi. Ştiu că nici Ponta, nici Antonescu nu pot servi ţara mai bine decât mine.
 • Am stat vertical la judecata partidelor care vroiau să pună mâna pe justiţie, vreau să stau drept şi la judecata poporului.
 • Sunt ambasade aici.
 • Sincer? Nu evaluam la dimensiunea asta, aveam experienţa anului 2007 şi nu a existat nici o presiune (presiunea externa). reacţia Bruxellesului va fi mult mai dură în continuare. În Europa, când nu se respectă valori nu poţi să mai ai uşi deschise. Azi (n.r. ieri), Ponta s-a întâlnit cu Barroso si Rompuy. Faptul că nici unul nu a acceptat sa iasa in conferinta de presa este un semnal ingrozitor pentru Romania. Contrar protocolului. Când mă veţi vedea că merg la Bruxelles pentru întâlnire programată şi nu a fost declaraţie comună, va trebui să întelegeţi că s-a întâmplat ceva rău. Vă dau cuvântul că nu am informaţie, dar am analiza.
 • Va spun cinstit, mi-au trebuit doi ani sa inteleg bine limbajul, gestica aliantelor variabile. (la Bruxelles)
 • Le-am fost loial şi pot continua să fac ce trebuie pentru ţara mea. Eu nu mă bat pentru scaunul meu ci pentru România. Decapitarea conducerii statului, execuţie sumară a unui preşedinte ales, nu poate fi acceptată în Europa. Nu sunt tolerate şi nu te poţi ascunde în spatele votului majorităţii. Astfel de acţiuni arată fragilitatea democraţiei noastre. PDL a dorit si el conducerea Senatului si nu a dat vot schimbare până când USL nu l-a retras pe Geoană.
 • Cu certitudine mă duc la vot şi dupa aia la cumpărături, categoric votez NU. Mă bucură foarte mult când mi se spune „domnule preşedinte suspendat”, altfel mi se spune Basescu.