Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc
Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc

Traian Băsescu, suspendare în bătaie de joc

USL a declanşat procedura de suspendare a şefului statului. Vineri, Parlamentul va da votul, în baza unui document scris în grabă, lipsit de logică şi cu erori de redactare.

Data de vineri este, în calendarul USL, ziua în care Parlamentul va vota suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru ca membrii USL să nu fie stânjeniţi de Curtea Constituţională în demersurile lor, Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestei instituţii i se ia dreptul de a se mai pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.

Fiind astfel asiguraţi, juriştii USL nu s-au mai ostenit prea tare cu cererea de suspendare, redactată ieri în doar câteva ore, cu dezacorduri şi greşeli de logică. Documentul pe care se bazează suspendarea şefului statului, un act istoric, se adresează preşedintelui Camerei cu formularea "Stimată Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea".

Graba bate gramatica

Printre cele şapte capete de acuzare la adresa şefului statului figurează că acesta "a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului", că "a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor (sic!) fundamentale ale cetăţenilor" precum şi principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei sau că "a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate".

Anumite acuzaţii şi "probe" din cadrul documentului frizează ridicolul.

Astfel, i se reproşează pre­şe­dintelui că guvernul Boc "a fost învestit pe baza voturilor date de parlamentari aduşi de partea puterii prin practici legate de corupţia politică". Asta deşi guvernul USL a fost, la rândul său, învestit şi cu votul unor parlamentari racolaţi de USL chiar în zilele de dinaintea moţiunii.

Şefului statului i se mai reproşează şi excesul de asumări ale răspunderii de către… Guvern, deşi preşedintele nu răspunde de acţiunile Executivului.

Băsescu este acuzat că a promulgat Legea pensiilor, "adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor". Acuzaţie fără acoperire legală, atâta timp cât frauda nu a fost demonstrată, deşi USL a reclamat la Parchetul General.

Pentru că a declarat că "4,2 milioane de salariaţi nu pot susţine pensiile a 4,9 milioane de pensionari" – calcul matematic corect – i se reproşează lui Băsescu că este "un factor potentator al unui conflict social între forţa de muncă activă şi pensionari". "Preşedintele nu trebuie să aştepte ivirea unui conflict pentru medierea lui, ci trebuie să prevină asemenea situaţii", susţine USL.

Cu bască, fără bască

Băsescu este acuzat şi că a instigat la nerespectarea deciziilor CCR şi că "a făcut presiuni directe asupra judecătorilor, făcându-le vizite înaintea unor decizii importante". Acelaşi lucru i se poate imputa şi actualului premier, Victor Ponta, care a dat buzna peste CCR tocmai când aceasta discuta dacă la Consiliul European trebuie să se ducă preşedintele sau premierul.

Recordul absolut este atins în pagina 15, unde juriştii USL scriu: "Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative atunci când declară (?!) că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament".

Faptul că, între timp, şeful statului a numit un prim-ministru din partea USL fără ca acesta să fi avut, în momentul respectiv, o majoritate obţinută prin vot popular este mai puţin important pentru USL decât faptul că îi mai pot agăţa preşedintelui o acuzaţie de gât.

7 capete de acuzare
au găsit parlamentarii USL împotriva preşedintelui

În pregătirea suspendării, USL a dat o Ordonanţă de Urgenţă ce elimină CCR din întregul proces.

Suspendare, dar cu respectarea Constituţiei

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, ieri, că este important ca suspendarea preşedintelui să fi făcută cu respectarea procedurilor constituţionale, informează mediafax.ro.

"Nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul.

Acesta a comentat şi ştirbirea prerogativelor CCR prin Ordonanţă de Urgenţă. "Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională," a spus Gitenstein, subliniind că este foarte importantă "stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti".

Calendarul suspendării

 • Astăzi, la ora 10.00, în plenul reunit se va citi cererea de suspendare . Şeful statului poate să-şi prezinte punctul de vedere.
 • Plenul comun va propune Curţii Constituţionale un termen de circa 24 de ore pentru formularea unui aviz (consultativ).
 • USL şi-a propus ca votul în Parlament să aibă loc vineri.
 • Referendumul de demitere a şefului statului poate fi organizat în termen de 30 de zile. Ieri, datele vehiculate pentru referendum erau 15 sau 22 iulie. În termen de 3 luni se organizează noi alegeri prezidenţiale.

Citiţi şi:

 • România, trezeşte-te! Mineriadă parlamentară în beneficiul USL
 • Traian Băsescu: "Ţinta finală a majorităţii parlamentare este punerea sub control a Justiţiei" | VIDEO
 • Macovei: Voi sesiza PE şi Comisia Europeană pentru încălcarea statului de drept
 • USL neagă ceea ce Crin Antonescu a spus cu gura lui: „Miza principală este schimbarea judecătorilor CCR”
 • Guvernul a restrâns atribuţiile CCR. Preşedintele poate fi suspendat fără avizul Curţii
 • Boc: Acţiunile USL reprezintă un atac barbar la adresa democraţiei
 • Cererea USL de suspendare a preşedintelui: cele şapte capete de ACUZARE şi cele zece ABERAŢII pe care le conţine
 • USL a stabilit calendarul suspendării. Băsescu, invitat mâine în Parlament
 • Mark Gitenstein: "Când puterea e concentrată în mâinile câtorva persoane, ţările eşuează"
 • Ambasadorul SUA: Dacă suspendarea preşedintelui este făcută prin încălcarea Constituţiei, aceasta va avea un efect serios
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O lovitură de stat mafiotă
 • DAN ANDRONIC: Suspendarea Preşedintelui Băsescu, o chestiune de ore?

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: