Traian Băsescu: "Şapte milioane de asiguraţi fraudau sistemul de sănătate"

Traian Băsescu: "Şapte milioane de asiguraţi fraudau sistemul de sănătate"

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezenta azi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde s-a definitivat implementarea Sistemului Informatic Integrat Unic la nivel naţional, menit să pună capăt fraudelor în domeniul asigurărilor sociale de sănătate.

Sistemul a fost implementat de la începutul anului în proporţie de 15-20%, iar până în prezent, cheltuielile s-au redus cu 30 de milioane de euro. 26 de milioane de asiguraţi se aflau pe listele medicilor de familie înainte de implementarea sistemului. Ulterior, s-a dovedit că în realitate sunt doar 19 milioane.

Traian Băsescu, care a fost azi la sediul CNAS, a lăudat iniţiativa şi a subliniat importanţa informatizării."În interiorul ideii de modernizare a României, informatizarea are un rol major şi nu e neapărat un rol de diminuare a numărului de angajaţi. Există şi această opţiune, dar obiectivele principalele includ acurateţea datelor şi sinteza corectă a cestora, reducerea posibilităţilor de fraudare în asistenţa medicală. 26 de asiguraţi iniţial minus 19 milioane de asiguraţi reali reprezintă 7 milioane fraudă", a subliniat acesta

"200 de spitale fac risipă şi trebuie închise"

Acesta a adăugat că este nevoie de informatizarea globală a tuturor sectoarelor şi instituiţiilor statului. "Avem o infrastructură care permite conectarea în proporţie de 58% a instituţiilor statului la un sistem global de date, din care utilizăm doar 12%. Aşteptăm în continuare să vedem rezultatele odată cu introducerea de anul viitor a reţetei elctronice şi a cardului de asigurat."

De asemenea, preşedintele susţine introducerea unor standarde de preţuri pentru serviciile medicale şi restructurarea spitalelor neproductive.

"În momentul de faţă, există aproximativ 200 de spitale care fac risipă şi trebuie închise. Medicii îi vom concentra în marile spitale, unde este cu adevărat nevoie, iar pe acestea le vom transforma în creşe, azile de bătrâni etc.", a declarat Traina Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News