"Traian Basescu face referendumul ca sa ajute PD"

"Traian Basescu face referendumul ca sa ajute PD"

Cap de lista al Partidului Social Democrat (PSD) pentru alegerile europarlamentare, Titus Corlatean spune ca oferta stangii este strans legata de realitatile sociale romanesti.

Dorinta este de a le face romanilor o viata mai buna, in conditiile in care avem un statut european si avem parghii, mai ales finantari europene pe care nu le-am avut pana acum”, spune candidatul PSD la alegerile europene. Corlatean puncteaza pe agenda europarlamentarelor stabilirea unui salariu minim in Romania corelat cu cosul zilnic de consum, o pensie minima la nivel european, finantarea educatiei si rezolvarea problemei agriculturii.

„Erori monumentale”

„Guvernul nu si-a facut treaba dupa anul 2005 si pierdem foarte multi bani. In Parlamentul European este o batalie intre membrii vechi si cei noi, inclusiv Romania. Membrii vechi vor sa reduca din fondurile alocate pentru noile state membre, ceea ce inseamna bani mai putini pentru agricultura. Noi nu suntem capabili sa consumam banii pe care i-am primi teoretic si la care am avea dreptul. Este o batalie importanta pentru agricultura romaneasca. Sa nu uitam ca 40a din populatia Romaniei traieste in mediul rural”, este de parere Corlatean.

Primul candidat la europarlamentare al principalului partid de opozitie din Romania spune ca exista diferente majore intre modul in care se face politica externa acum si cea din vremea guvernarii PSD. „Politica externa nu facea astfel de erori monumentale, de gafe, chestiuni care tradeaza incompetenta, asa cum a fost cazul promovarii „limbii moldovenesti”. Stiam sa avem si un dialog intre putere si opozitie, care este un principiu fundamental al democratiei occidentale. In prezent, dialogul intre institutiile statului, intre Presedintie si guvern, intre parlament si opozitie, nu mai functioneaza. Este o situatie total neeuropeana de a gandi si de a face politica”, afirma Corlatean.

Campanie pentru PD

Acesta considera organizarea referendumului pentru votul uninominal in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European o intamplare nefericita. „Motivatia organizarii referendumului in aceeasi zi cu alegerile europene nu este cea declarata, a promovarii votului uninominal. Este dorinta presedintelui de a face campanie electorala pentru Partidul Democrat.

Problema este ca referendumul va bruia campania care ar fi trebuit sa fie europeana: de informare a cetateanului roman, de ce se intampla dupa aderare, cat de important este sa trimiti oameni bine pregatiti in Parlamentul European si cum iti vor reprezenta ei interesele. Vom discuta intr-o buna masura despre rafuielile politice dintre presedinte si prim-ministru, caltabosi si palinca, in loc sa discutam de scaderea accizelor la palinca, de exemplu”.

Totusi, Corlatean nu crede ca PD va avea de castigat in urma acestor alegeri. „Romanii incep sa inteleaga tot mai mult smecheriile, interesele ascunse din spatele declaratiilor generoase de reformare a clasei politice”, spune candidatul PSD.

Reformarea clasei politice romanesti va afecta si PSD, care se confrunta in ultima vreme cu tot mai multe probleme interne. „Faptul ca la noi in partid sunt discutii, bineinteles ca afecteaza credibilitatea noastra ca partid puternic de opozitie si nu ne aduce vreun folos. In interiorul PSD, dupa alegerile europene din 25 noiembrie putem sa discutam mai linistiti si sa luam o decizie privind viitorul acestui partid”, spune Corlatean.

Sansele ca PSD sa revina in prima linie, spune acesta, tin de „modul in care vom sti sa facem o politica mai transparenta. In ciuda turbulentelor din ultima perioada, eu raman optimist, pentru ca societatea romaneasca simte nevoia unui partid politic de stanga puternic”.

CARTE DE VIZITA A dat diplomatia pe politica > Titus Corlatean s-a nascut pe 11 ianuarie 1968, la Medgidia. Este licentiat in Drept (Universitatea Bucuresti - 1994). > Din 1994 si pana in 2001 a lucrat ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe. > Din octombrie 2001 si pana in iunie 2003 a fost consilier personal al primului-ministru pe probleme de politica externa. > Din iulie 2003 a indeplinit functia de secretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni, Cancelaria primului-ministru. > In perioada 2005-2006 a fost vicepresedinte al PSD. > In prezent este deputat si secretar general al PSD. >  Este casatorit si are o fetita de 11 ani, Diana Maria.

Fost diplomat de profesie, Titus Corlatean a intrat in politica si, desi mai are nostalgia acelor timpuri, nu regreta schimbarea facuta.

Actualul secretar general al PSD spune ca are, in mod natural, o inclinare de stanga. „Provin dintr-o familie de intelectuali. Tata a fost jurist, magistrat, iar mama, profesor. Discutiile pe care le-am avut in familie, intr-o perioada a regimului comunist, tin de profilul natural al intelectualului, mai degraba de stanga. Am fost crescut in spiritul acesta si nu sunt capabil sa accept inechitatile de ordin social, in politica si in viata de zi cu zi. Sunt capabil sa ma bat pentru solidaritate, notiune care nu este inteleasa in politica. Nu provin dintr-o familie de bani gata, nu am avut la dispozitie resurse materiale, financiare, si a trebuit sa ma bat pentru fiecare lucru pe care l-am obtinut”, povesteste Corlatean.

Echipa de negociere la NATO

Ca diplomat la Strassbourg, secretarul general al PSD a avut o misiune dificila. „Ca si in prezent, era o perioada interminabila de scandaluri politice in Romania. Nu mai gaseam resurse sa explicam colegilor nostri din strainatate ce se intampla in tara. Am fost incapabili sa putem sa ne facem meseria, sa promovam interesele romanesti in acest context”.

Corlatean a trecut de la diplomatie la politica dupa alegerile din 2004. Fostul prim-ministru Adrian Nastase i-a propus functia de consilier de politica externa. „Acela a fost momentul in care gradual am inceput sa fiu tot mai interesat de politica, pentru ca am constatat ca poti genera, ajuta sau influenta anumite decizii care sa duca tara intr-o anumita directie”.

Isi aminteste ca a lucrat „ca un nebun la procesul de aderare al Romaniei la NATO. Am facut parte din echipa de negociere si a fost un lucru extraordinar atunci cand minstrul de externe, Mircea Geoana, a semnat tratatul de aderare la Bruxelles”.

„Omul politic poate ceda”

Cele mai mari realizari in politica le considera cele doua congrese PSD. „Colegii mei din partid m-au votat la Congresul din aprilie 2005 ca vicepresedinte al partidului, desi nu aveam nicio organizatie in spate sau functie de conducere in partid. In decembrie 2006, alegerea mea ca secretar general impotriva unui greu al partidului, Miron Mitrea, a fost ceva special pentru mine”, isi aduce aminte Titus Corlatean.

El spune insa ca si omul politic poate ceda, dandu-l ca exemplu pe presedintele francez. „Sarkozy este un tip dur. A demonstrat ca, dincolo de a fi politician si presedintele Frantei, este om. Trece printr-o perioada mai dificila si a cedat nervos”.

Sfatul lui Corlatean

Deschide-ti ochii! Cei care vor sa se indrepte spre o cariera politica „sa se uite cu atentie, pentru ca poate fi o sansa extraordinara, dar si prilejul unor mari dezamagiri. Conteaza foarte mult daca te simti atras de politica, daca doresti sa schimbi ceva in comunitatea in care traiesti, si asta inseamna foarte multe sacrificii. Nu poti fi un bun politician daca nu esti bine pregatit profesional. Daca nu ai fost serios in construirea carierei tale, nu ai nicio sansa in politica.”

Fata nevazuta

Colectie de bani vechi

> Corlatean este colectionar de monede si bancnote vechi. „Exista o moneda romana din bronz pe care unul dintre colegii mei de scoala a gasit-o sapand via bunicilor la tara. Mi-a facut-o cadou, pentru ca stia ca am o asemenea colectie”, spune politicianul.

> Timpul liber il petrece in familie, „mergand mult in natura. Sunt cateva hobby-uri pentru care mi-as dori mult mai mult timp. Ne place sa urcam pe munte mult, schiem, mergem cu bicicleta”.

> „Merg la meciurile echipei nationale si la cele ale Stelei impreuna cu fiica sau sotia mea. Steaua este echipa mea favorita, dar aceea care reprezinta o traditie, si nu cea balacarita si tarata in noroi”.

> „Multi ani am crezut ca menirea mea profesionala va fi cea de arheolog. Sunt nascut in Medgidia si cetatile grecesti de la malul Marii Negre pe care le-am vazut mi-au dat aceasta idee.”

GEANTA

„Am purtat-o in actiunile de tineret” „Exista o scoala de pregatire politica in Suedia. Multi dintre cei care sunt lideri ai stangii europene au trecut prin aceasta scoala de tineret. Eu am fost in martie 2003, la acel moment eram secretarul international al TSD. Ceea ce am facut noi atunci se numea „Europa pentru cetateni, nu pentru profit”. Am purtat aceasta geanta oriunde m-am dus in actiuni de tineret, dar si acum, la actiunile de strada pe care le avem, cand nu trebuie sa port costum. Orice activist de stanga are genul acesta de geanta de umar. Pentru mine, e plina de amintiri.”

LEGITIMATIE

Moment istoric pentru Romania

Un obiect de care Titus Corlatean este legat sentimental este permisul de acces pentru sediul NATO, de la 23 martie 2003. „A fost o ceremonie dedicata Romaniei la cartierul general al NATO, de semnare a tratatului de aderare a tarii noastre la alianta nord-atlantica. Ar fi bine sa derulam istoria NATO, sa vedem cine a lucrat efectiv pentru Romania. Altii au venit si n-au facut decat sa preia ceea  ce s-a lucrat atunci”, spune el. Desi permisul trebuia predat, Titus Corlatean recunoaste ca nu a rezistat tentatiei de a o pastra. Nu din dorinta de a face colectie, ci pentru urma pe care respectivul eveniment a lasat-o in traseul sau profesional.

MEDALIE

Ctitor al bisericii din Stuttgart

„Am primit-o din partea Mitropoliei ortodoxe romane din Germania si Europa Centrala dupa ce ca secretar de stat responsabil cu romanii din afara granitelor am reusit in 2003 sa ii ajutam pe cei din asociatiile romanesti din zona Stuttgart sa achizitioneze o biserica. Ei au strans jumatate din suma, multi dintre romanii de acolo punandu-si ipoteca propria casa sau masina. La nivelul guvernului am reusit printr-o rectificare bugetara in ultima zi, cand mai puteau sa cumpere biserica respectiva, sa completez suma necesara. Am fost invitat la slujba de sfintire a lacasului, ocazie cu care am primit aceasta medalie.”

DINTE

Din dragoste de tata

„Am pastrat toti dintii de lapte ai fiicei mele, stransi in acesti ani. Acesta este primul dinte de lapte pe care ea l-a pierdut.”

Ne puteți urmări și pe Google News