TREI DOSARE GRELE îl interesează pe Băsescu în ARHIVA SIPA. Trecutul poate ARUNCA JUSTIŢIA ÎN AER
Editura Evenimentul si Capital

TREI DOSARE GRELE îl interesează pe Băsescu în ARHIVA SIPA. Trecutul poate ARUNCA JUSTIŢIA ÎN AER

Autor: | | 1 Comentarii | 5524 Vizualizari

Traian Băsescu a vorbit, în emisiunea lui Silviu Mănăstire, Dosar de Politician, de la B1 TV, despre Arhiva SIPA, ocazie în care a lansat mai multe informaţii mai puţin ştiute de public.

"E o problemă de fond care nu e atât de securitate națională. Este despre oameni. Vă mărturisesc că pe mine, ca politician, mă interesează dacă în această arhivă sunt trei dosare. Ma intereseaza 3 dosare din Arhiva SIPA: un dosar Panait, un dosar Liliana Şega şi un dosar Omar Haissam. Eu nu ştiu cum a ajuns Haissam la nava care l-a ajutat să plece din țară... De tăiat, sigur l-au tăiat pe Haissam la penitenciar... L-au operat la burtică... După ce a fugit am întrebat dacă s-au prelevat mostre şi mi s-a spus că nu sau că s-au pierdut, nu mai ţin minte... Cred că judecătorul pe bună dreptate a decis să-l pună în libertate.

Ştiţi că fratele meu are dreptul la eliberare condiţionată încă de anul trecut. Curtea de Apel Constanţa a motivat însă că nu a prestat suficiente ore de muncă pentru a dovedi că s-a îndreptat. Omul ăsta avea 5 stenturi, nu mai avea putere să meargă, nu-i mai circula sângele. De aceea spun că la Haissam a fost omenească soluţia, dar Poliţia trebuie să îl supravegheze, pentru că avea interese, la fel cum avea şi SRI...

M-ar interesa dacă SIPA a sesizat la un moment dat cum se face o construcţie de evadare a lui Omar Haissam. Vă spun la ce m-aş aştepta eu. Procurorul care ancheta devalizarea FNI, cu Sorin Vîntu, procuroră la DIICOT sau la Parchetul General, Șega... Ea a murit în 2002 şi e o mare suspiciune cum a muriit într-o perioadă în care Vântu îi punea maşină la dispoziţie şefului SRI, Timofte, decedat şi el între timp, Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi.

Şi Panait... Este imposibil să n-avem ceva despre disputa dintre Panait şi şefii lui... Pe mine, aceste 3 dosare, m-ar interesa să le vedem din punct de vedere SIPA. Este imposibil să n-avem ceva urme.

(...) La vremea aceea DGPA era direct subordonată Ministerului Justiţiei. În 2005, povestea cu focul nu ţine. Asta cred că i-a scăpat lui Tăpălagă şi n-a fost în stare să facă legăturile. Ministrul putea să intre în arhivă când voia el, însoţit de cine voia, fără certificat ORNISS. Când devii ministru, ai acces la informaţii secrete.

Este în neregulă dacă Dan Tăpălagă nu era nici măcat angajat. Era unul de pe stradă... Este în afară de orice discuţie dreptul ministrului de a dormi acolo. Monica Macovei n-ar fi avut dreptul să meargă în Arhiva SRI şi a MAI, deşi era ministru, dar avea dreptul să meargă în arhiva instituţiei sale. La Cotroceni, există documente secrete. La orice oră din zi şi din noapte puteam să cer ceva din arhivă. Dar niciodată nu pot merge la SRI, la SIPA, deşi am SUPERORNISS. Dacă vrem să facem o analiză corectă, trebuie să ţinem cont de realităţile momentului.

(...) Primul lucru pe care l-au făcut ofițerii când s-a spus că se desfințează serviciul... au distrus evidențele cu informatorii. Așa face orice serviciu, indiferent că e românesc, britanic, american. Primul lucru pe care-l fac este să salveze rețeaua. Nu avem nicio șansă să găsim informatorii SIPA. Cel puțin nu o listă cu aceștia", a mai declarat Băsescu la B1 TV.

În cadrul emisiunii Dosar de Politician, Traian Băsescu a vorbit și despre Comisia parlamentară care anchetează modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din 2009: "Mă duc la Comisie cu două condiții: audierea mea să fie publică și să adune procesele verbale, iar apoi să mă cheme să mă duc la comisie. Ca să mă apăr. Ce o să iasă din apărarea mea și din prostia lor o să vedem."

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate