Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedie! A murit Ruxandra Garofeanu, una dintre figurile importante ale vieții culturale
Tragedie! A murit Ruxandra Garofeanu, una dintre figurile importante ale vieții culturale

Tragedie! A murit Ruxandra Garofeanu, una dintre figurile importante ale vieții culturale

Ruxandra Garofeanu, una dintre importantele figuri ale vieții culturale din România, a încetat din viață aseară, la vârsta de 76 de ani. 

Ruxandra Garofeanu a organizat nenumărate expoziții de artă modernă și contemporană. A șlefuit mentalități și atitudini ale tinerelor generații de istorici de artă.

A murit Ruxandra Garofeanu. Cine a fost

Ruxandra Garofeanu (foto credit Galeria Romană) a fost critic și istoric de artă, realizatoare de emisiuni de televiziune, atașată emisiunilor de specialitate la radio. Curatoare a nenumărate expoziții de artă românească și internațională, Ruxandra Garofeanu a fost reper fundamental al gândirii și punerii în practică a unui concept expozițional. În anul 2011 a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creație muzeografică și plastică.

Dintre sutele de expoziții gândite de aceasta, categoric, evenimentul vizual care a marcat mai multe generaţii. Însă și plaja artelor plastice românești a fost conceput de Ruxandra Garofeanu, în anul 2012, împreună cu pictorul Paul Gherasim și criticul Dan Hăulică.

“Artistul şi puterea – Ipostaze ale picturii românești 1950- 1990” a fost organizat la Biblioteca Națională a României. A prezentat peste 600 de lucrări din mari colecții ori direct de la artiști. Iar discursul curatorial era unul puternic care susținea, nuanțat, independența creatorilor și chiar detașarea lor de puterea politică, în perioada urmărită de conceptul curatorial.

A fost un album complex al artelor plastice

În anii din urmă, numele Ruxandrei Garofeanu a fost strâns legat de Galeria Dialog. Dar și de programul excepțional al acestui spațiu în care au fost prezentați artiști români stabiliți în străinătate.

Bună cunoscătoare a artei, criticul se apleca cu drag și înțelegere asupra creatorilor, inclusiv asupra tinerelor generații de artiști, pe care i-a încurajat și susținut de-a lungul anilor.

Ruxandra Garofeanu era ea însăși asemenea unui album complex și complet al evoluției artelor plastice din România.

Doamna Garofeanu și- a dedicat viața încercărilor de a înțelege și promova fenomenul creației artistice. Și de a cuprinde în esența exprimării forma și conținutul scânteii divine. A fost o personalitate de marcă în domeniul artelor și prieten sincer al artei și creatorilor de artă.

Dumnezeu să o odihnească în pace!