Evenimentul Zilei > International > Tragedia americană, sub tensiunile religioase
Tragedia americană, sub tensiunile religioase

Tragedia americană, sub tensiunile religioase

Tensiunile religioase au umbrit, astăzi, cea de-a noua comemorare a atentatelor teroriste din Statele Unite, de la 11 septembrie, scrie Reuters.

Starea de încordare a fost generată de informaţia care a făcut imediat înconjurul lumii şi care arăta că un pastor protestant din Florida intenţionează să dea foc Coranului. Deşi nu a fost dusă la bun sfârşit, intenţia prelatului a stârnit furia musulmanilor, iar, în Afganistan, revoltele de stradă au ajuns în cea de-a doua zi.

Preşedintele american Barack Obama a intervenit, ieri, pentru a pleda în favoarea toleranţei religioase, un drept "inalienabil", şi pentru a cere pastorului să dea dovadă de raţiune, în condiţiile în care Statele Unite sunt angajate în războiul împotriva talibanilor din Afghanistan.

”Acest tip de acţiuni nu face altceva decât să pună în pericol atât forţele noastre militare din zona de conflict, pe fiii şi fiicele noastre… nu ne putem glumi cu astfel de lucruri”, a spus Obama în cadrul conferinţei de presă susţinute la Washington.

Pastrotul Terry Jones, care conduce o obscura comunitate protestantă din Gainesville, a renunţat, în cele din urmă, la punerea în practică a ameninţărilor, dar iniţiativa lui s-a transformat într-o chestiune de stat.

În ciuda încercărilor de la vârf de a linişti spiritele, controversele rămân aprinse. Imamul însărcinat cu proiectul cultural din Manhattan a afirmat că nu are prevăzută nicio întâlnire cu pastorul Jones, care ar fi sosit în Manhattan pentru a discuta despre iniţiativa de a construi un centru islamic lângă Ground Zero, locul unde până în 11 septembrie 2001 se afla World Trade Center.

Foşti responsabili ai Comisiei însărcinate cu studierea atentatelor din 2001 au prezentat un raport de 43 de pagini care, potrivit lor, ar trebui să servească drept semnal de alarmă.

Ei atrag atenţia asupra unei radicalizări a musulmanilor care trăiesc în Statele Unite şi a unei schimbări a strategiei al-Qaeda şi a aliaţilor săi.

"Amenintarea cu care se confruntă SUA este diferită de cea care exista în urmă cu nouă ani", se arată în raport.

"Este o uşoară diferenţă între Statele Unite şi Europa din cauza existenţei unei probleme teroriste interne, care implica musulmani imigranţi sau autohtoni precum şi oameni convertiţi la Islam", se mai precizează în document.

Oficialii americani au avertizat că o acţiune precum cea a arderii Coranului, Cartea Sfântă a musulmanilor, ar putea declanşa un val de atacuri teroriste din partea al Qaeda.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: