Evenimentul Zilei > Justitie > Traficul de cocaină America de Sud-Europa, coordonat dintr-o celulă din Rahova! „O să-ţi vină din Turcia direct acolo, te întâlneşti cu cineva din Spania”
Traficul de cocaină America de Sud-Europa, coordonat dintr-o celulă din Rahova! „O să-ţi vină din Turcia direct acolo, te întâlneşti cu cineva din Spania”

Traficul de cocaină America de Sud-Europa, coordonat dintr-o celulă din Rahova! „O să-ţi vină din Turcia direct acolo, te întâlneşti cu cineva din Spania”

Interlopul Uţu- Claudiu Rohozneanu, zis Împăratul, avea relaţii de afaceri cu lorzii drogurilor din Columbia şi Venezuela, potrivit interceptărilor DIICOT. Românul a pus la punct un plan prin care zeci de kilograme de cocaină sud-americamă urma să ajungă în cluburile din Spania şi Italia.

Ancheta DIICOT a început după ce Uţu- Claudiu Rohozneanu a fost interceptat în timp ce negocia, cu un telefon ascuns în celulă, preţul cocainei cu unul dintre lorzii drogurilor din Columbia. El se afla în penitenciarul Rahova, unde executa o condamnare de 13 ani de închsioare pentru crimă organizată. Telefonul interlopului a fost monitorizat, iar anchetatorii au descoperit şi pe ceilalţi membri ai reţelei de trafic internaţional de droguri.
Potrivit DIICOT, „Împăratul” avea relaţii de afaceri cu cetăţeanul columbian Walter Enrique Mosquera Maestre, zis „Gilmer Rodriguez Alexis Robles” sau „Toni”, cetăţeanul spaniol Gonzalez Rolan Jose zis „Versace” şi cetăţeanul mexican, Francisco Alejandro Solana Contreras, cunoscut sub apelativul „El Profesore”. Cei trei erau persoanele de legătură cu furnizorul de cocaină din America de Sud.
Discuţiile la telefon, doar în limba spaniolă
Întreaga afacerere era coordonată din celula din Rahova: recrutarea căruşilor, rezervările la hotel, rutele de călătire, întâlnirile cu furnizorii. „Împăratul” vorbea la telefon dosar în limba spaniolă, iar pentru ţările unde urma să se deplaseze cărăuşii, precum şi cea de unde urmau să procure drogurile au utilizat denumirile altor ţări, pentru a nu se înţelege adevăratul sens al cuvintelor. De exemplu pentru Spania foloseau ” Polonia”, pentru Turcia „Praga”, pentru Costa Rica „Cehia”. În celula acestuia, procurorii DIICOT au găsit un caiet tip „Dictando” care conţinea o serie de nume prescurtate, precum şi o serie de nume de ţări însoţite de coduri. Astfel pentru Iugoslavia corespondentă litera C (nu s-a putut stabilii ţara), Cehia corespondente C.R. (Costa Rica), Croaţia corespondentă litera I (Italia), Ungaria corespondentă litera O (Olanda), Polonia corespondentă litera S (Spania), Austria corespondente IR ( Irlanda), Praga corespondentă litera T (Turcia).
Cărăuşii: „Se bagă la orice”
Potrivit actului de acuzare DIICOT: „Pentru realizarea scopului infracţional cu riscurile cele mai reduse pentru adevăraţii organizatori, inculpaţii Uţu-Claudiu Rohozneanu, Ştefan Tudor şi Claudiu Florin Doţa, personaje versate, puternic relaţionate cu dealeri de cocaină din ţări latino-americane şi italiene, dezvoltate în timpul cât aceştia au locuit sau au răspuns în faţa legii acestor ţări, i-au racolat, manipulat şi folosit contra unor sume modice (comparativ cu profitul pe care urmau să îl obţină din vânzarea drogurilor), pe coinculpaţii Ştefan – Daniel Krecsun şi Cosmin Paul Ţica, iar inculpatul Florin Claudiu Doţa pe coinculpaţii Dorin -Ioan Igreţ şi Sorin Berar.” În penitenciar, Împăratul primea cereri prin sms pentru angajări în funcţia de cărăuş: „PENTRU UTU Tati poţi să îi dai lui fratimiu ceva o kombinatie are pasaport nare kazier e de incredere cei spui sa faka aia face, orice…ha el vroia sa plece in grecia si iam spus sa astepte sa vorbesk cu tine. Astept un raspuns prin sms osati dau nr lui daka ai ceva pentru el e ka mine se baga la orice……”
Flagrantul din Spania, 111 kilograme de cocaină
În baza informaţiilor procurorilor DIICOT, la începutul lunii martie 2012 numitul „Versace” identificat în persoana cetăţeanului spaniol Gonzales Rolan Jose, împreună cu alţi 13 membrii ai grupării infracţionale au fost prinşi în flagrant de autorităţile spaniole în timp ce deţineau cantităţile de 111 kg heroină şi 5 kg cocaină. Colaborarea între anchetatorii români şi spanioli au dus la prinderea unui căruş român, Marin Alecu pe aeroportul Barajas din Madrid. Acesta avea în bagaje 3,7 kilograme de cocaină.
Zeci de discuţii telefonice au fost ataşate dosarului prin care Uţu- Claudiu Rohozneanu a fost trimis în judecată, alăturid e alţi complici, pentru tarfic internaţional de droguri. Unul dintre partenerii săi de afaceri, Ştefan Krecsun l-a turnat la DIICOT şi a explicat discuţiile codificate. ” Din procesul verbal de redare a discuţiei avute cu Uţu Rohozneanu din data de 27.09.2011 înregistrată în mediu ambiental rezultă că am vorbit despre cocaină. De asemnea pentru Turcia şi Spania foloseam cuvinte codificate, respectiv Praga şi Polonia. La numitul Versace trebuia să depozităm drogurile”, a povestit Ştefan Krecsun.
Drogurile, negociate ca la piaţă
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Îi spui ….o să vină de la Praga (n.n. Turcia) direct acolo, te întâlneşti cu cineva, tot acolo, în Polonia (n.n. Spania) şi îţi dă de la Praga.
Ştefan Krecsun: Da, da. Şi o duc la Dracu (n.r. unul dintre complici Claudiu-Florin Doţa).
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Nu la Dracu, pentru Versace. Ţi le dă la 13, acolo (n.n. 13.000 euro/kg de heroină), tu le dai la 18 la Versace ( 18.000 euro /kg). Tu aştepţi telefoane, ai înţeles? Nu vorbeşti nimic, doar te pune în legătură, ştii ce ai de făcut. Nu ştiu câtă îţi aduce 100 sau 200, maro. (n.n. heroină). Şi le dai la Versace toate cu 1,8. Ai înţeles?
Ştefan Krecsun: Da.
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Şi de aicea, tot ce vine de la Tony (n.n. din America de Sud) depozitezi la Versace.
Ştefan Krecsun: Nu la Dracu?
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Nu, la Versace, că are controlul. Şi de acolo, tot iei şi duci, faci inventarul cu el.
Ştefan Krecsun: Fac un tabel. (…)
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Ai grijă acolo!
Ştefan Krecsun: Am grijă. Cât să-mi iau la mine dacă mă duc?
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Unde?
Ştefan Krecsun: În Polonia.
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Bani de drum? Păi nu ştiu…Mergi şi încarci direct (…) Păi mai are şi Dracu acolo…..Aveţi grijă mă!…Să nu staţi pe la el pe-acolo prin vale. (…) Adică acolo unde e Versace. Te duci la Versace, bravo mă. Îl iei şi pe Dracu şi mergeţi la Versace.
Ştefan Krecsun: Da, acolo merg.
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Mare atenţie! Îi spui şi lui ăla, ai înţeles?
Ştefan Krecsun: Auzi, aicea că ăştilalţi, vezi să rupi toate contactele. Nu mai vorbi cu ăştia pe-aici.
Uţu- Claudiu Rohozneanu: Numai voi aveţi (…) Zi-le pauză, că avem probleme, ai înţeles?

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: