TOPUL alimentelor EXPIRATE care încă pot fi mâncate
- Andreea Ciulac
- 31 octombrie 2012, 11:53
Conservele de carne, fasolea boabe, pastele şi gemurile sunt comestibile şi câteva săptămîni bune de la data expirării.
Criza economică îi face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a a arunca mâncarea la coş. Borcanele cu gem, pungile de orez sau conservele de carne ajung să stea şi câteva săptămâni prin cămară, dar specialiştii spun că termenul de expirare nu trebuie respectat cu sfinţenie atâta vreme cât mâncarea arată şi miroase bine. Iată topul celor mai sigure alimente expirate: Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la data fabricaţiei, însă termenul inscripţionat pe etichetă este relativ, explică managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz şi trebuie aruncate. Borcanele cu gem, muştar etc. sunt şi mai simplu de verificat. Capacul complet flat şi care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, există o pojghiţă albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată. Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calităţii, cum ar fi gust amărui după preparare. Alte produse "supravieţuiesc" multă vreme de la expirare prin îngheţ la -18 grade celsius. Este şi cazul cărnii, a maionezei şi chiar a albuşurilor.