Rețetele pentru preparatele din bucătăria portugheze sunt simple, pline de savoare și, oriunde le-ai mânca, îți amintesc de restaurantele cochete din Lisabona.

În continuare vă propunem trei rețete de mâncare tradițională din Portugalia, preparate ce garantăm că vor fi pe placul tuturor.

Pudim de pao com limao

Ingrediente: 500 ml de lapte; 4 oua; 4 gălbenușuri; 500g zahăr; 100g miez de pâine; 1 lămâie și 1 bețișor de scorțișoară;

Preparare

Din 200g de zahăr se face caramelul cu care se va tapeta o forma rotundă, rezistentă la cuptor.

Laptele se fierbe cu 4-5 bucăți de coajă de lămâie și scorțișoară. După ce laptele a dat în fiert se scot cojile și scorțișoara.

Într-un vas mai mic se pun ouăle, gălbenușurile, 300g de zahăr, sucul de la lămâie, miezul de pâine și laptele fiert, iar totul se mixează până se obține o cremă fină. Crema se pune în forma tapetată cu caramel și se introduce în cuptorul preîncins la 180 grade, într-o tavă cu 2-3 cești de apă, timp de o oră.

Înainte de a servi e bine să lăsați să se răcească pentru că e mai gustoasa.

Mușchi de porc sărat

Ingrediente: 700g carne grasă sărată tip „bacon”; 300g linte verzi; 1 ceapă; 2-3 căței de usturoi; 2 frunze de dafin; 3-4 linguri ulei de măsline; piper și sare

Preparare

Carnea se pune la fiert pentru o jumătate de oră, iar între timp se lasă lintea la înmuiat în apă. După ce a fiert, carnea se scoate pe o farfurie, iar apa se păstrează pentru că vă fi folosită ulterior.

Într-o cratiță se pune uleiul de măsline la încins, se adaugă ceapa tăiată peștișor și se amestecă până începe să capete o nuanță ușor aurie. Se adaugă lintea scursă de apă, frunzele de dafin și se lasă la prăjit timp de câteva minute.

Se pune jumătate de apă caldă și jumătate de apă în care a fiert carnea până se acoperă lintea cu 2 degete mai sus. Se adaugă carnea, usturoi tocat mărunt, piper și sare dacă e necesar, se acoperă și se mai fierbe 10 – 15 minute până este gata lintea.

Se scoate din nou carnea, se porționează în felii potrivite și se servește împreună cu un pahar de vin demisec rose.

Pui cu scoici

Ingrediente: 1 pui mare; sare; piper; chimion opțional; șofran indian; mentă proaspătă; 4 căței de usturoi; 1 ceapă; 2 pahare mari de vin alb; 9-10 linguri ulei de măsline, 2 roșii; 500 gr. Scoici

Preparare

Puiul se taie în bucăți, se condimentează cu sare, piper, chimion, șofran, mentă întreagă, usturoiul și ceapa tocată, la urmă vinul și se lasă la rece 30 minute.

Se pune la prăjit, în uleiul de măsline, puiul și ingredientele solide din marinată, iar lichidul se păstrează.

Se adaugă roșiile tăiate bucăți, se mai lasă 2 minute și se adaugă lichidul de marinată. Se lasă să fiarbă încă 15-20 minute.

Se adaugă scoicile, care au fost spălate bine, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert până se deschid. Se servesc alături de piure și salată de ardei copți.