Top Capitală: Oprescu, Prigoană, Negoiţă

Top Capitală: Oprescu, Prigoană, Negoiţă

Cu două luni înainte de locale, Sorin Oprescu (PSD), Silviu Prigoană (independent) şi Liviu Negoiţă (PDL) conduc în topul încrederii bucureştenilor în potenţialii candidaţi la Primăria Capitalei, arată un sondaj INSOMAR.

Cu două luni înainte de alegerile locale, Sorin Oprescu (PSD), Silviu Prigoană (independent) şi Liviu Negoiţă (PDL) conduc în topul încrederii bucureştenilor în personalităţi, arată un sondaj INSOMAR intrat în posesia EVZ.

Chiar dacă nu măsoară intenţia de vot, ci doar cota de încredere pe care bucureştenii o acordă potenţialilor candidaţi la Primăria Generală, studiul îi plasează la diferenţe notabile pe cei aflaţi în cărţi şi dezbătuţi intens în interiorul partidelor pentru a intra în cursa de la locale din partea PSD şi PDL.

16% dintre bucureşteni nu au auzit de Blaga Astfel, Sorin Oprescu (46,9%) îl surclasează pe Marian Vanghelie (20,8%), iar Liviu Negoiţă (43%) are un avans de aproape 19% faţă de Vasile Blaga (24,7%), dar şi de actualul edil al Capitalei, Adriean Videanu (24,5%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre deosebire de potenţialii candidaţi ai PSD însă, cei ai PDL trec drept necunoscuţi de mai bine de 10% dintre bucureştenii chestionaţi. Dacă 12,6% dintre respondenţi declară că nu au auzit de Negoiţă, primarul sectorului 3 nefiind preocupat de mediatizarea proiectelor sale, un procent mai mare, 16%, arată că nu ştiu cine este Blaga, fost ministru de interne şi favorit să fie desemnat candidatul PDL la Bucureşti.

Deşi aflat pe locul al treilea în topul încrederii, Negoiţă s-a arătat până acum mai degrabă tentat să rămână la sectorul 3, decât să vină la Primăria Generală. Deşi independent, Silviu Prigoană este al doilea

Omul de afaceri Silviu Prigoană în schimb, curtat de PDL pentru o eventuală candidatură la o primărie de sector, e învestit cu 44,8% încredere, în condiţiile în care este deocamdată neimplicat politic. Locul 7 în topul încrederii, deasupra lui Vanghelie, Blaga şi Videanu, îl ocupă liderul PIN Cozmin Guşă, primul care şia anunţat oficial candidatura.

Ceilalţi pretendenţi declaraţi ai fotoliului de primar general, Ludovic Orban (PNL) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD), nu intră nici în primii 10 clasaţi, cu 23,2% şi respectiv 12,2% încredere. Cotele de încredere sunt mai strânse însă în cazul bătăliei pentru Primăria Sectorului 1.

Dacă actualul edil, liberalul Andrei Chiliman, se bucură de o credibilitate de 20,9%, posibilul său contracandidat din partea PDL, viceprimarul general Răzvan Murgeanu, îl depăşeşte la limită, având 21% încredere. PDL, câştigător, dar în scădere Pentru alegerile parlamentare, PDL (36%) rămâne favorit la Bucureşti, fiind urmat de PSD (24%), PNL (17%), PRM şi PNG (cu câte 7%). Deşi Capitala este fieful tradiţional al democrat-liberalilor, PDL este în scădere faţă de scorul obţinut de PD şi PLD în noiembrie 2007 la europarlamentare (49,2%).

Câştigă în schimb teren PSD şi PNL, care urcă în opţiunile electorale cu 8, respectiv 3,8 procente.

La prezidenţiale în schimb, Traian Băsescu se menţine pe primul loc în preferinţele electoratului, cu 51%, urmat de Adrian Năstase şi Gigi Becali, clasaţi la egalitate, dar cu numai 8%. Sondajul a fost realizat în perioada 11-27 februarie pe un eşantion reprezentativ de 4.695 de bucureşteni.