Tokes: Autonomia reprezintă o soluţie pentru ieşirea din criză

Tokes: Autonomia reprezintă o soluţie pentru ieşirea din criză

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, a afirmat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că autonomia este vitală pentru maghiari şi reprezintă o soluţie pentru ieşirea din criză.

Europarlamentarul a menţionat, în prelegerea sa, că sistemul autonomiilor este funcţional în 11 ţări din Europa, dând ca exemplu Tirolul de Sud şi Catalonia, unde şomajul este redus, iar dezvoltarea economică este evidentă.

''Politicienii români uită şi noi înclinăm să uităm că autonomia nu este doar o idee, un principiu frumos şi nu este important pentru noi ca atare, ci este important şi ca principiu economic. Aceste autonomii se pot lăuda cu rezultate economice excepţionale, cum ar fi Tirolul de Sud, care nu are şomaj sau Catalonia, regiunea cea mai dezvoltată a întregii Spanii. Autonomia nu e un motiv ca Secuimea şi maghiarii să se bată cu pumnii în piept, e premisa dezvoltării ţinutului nostru. Şi România, tot printr-un astfel de sistem de autonomie, ar putea să iasă din criză'', a declarat Tokes Laszlo.

El s-a referit la două proiecte care vizează relansarea economică a maghiarimii, cu sprijinul Guvernului Ungariei şi a făcut apel la premierul Viktor Orban ca şi în ceea ce priveşte chestiunea autonomiei să depăşească nivelul susţinerii declarative.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Domnule premier, căutaţi instrumentele pentru a oferi un sprijin, trecând peste nivelul declarativ. (...) Să mergem mai departe'', a spus acesta.

Referindu-se la alegerile parlamentare din toamnă, Tokes a reiterat ideea unităţii forţelor politice maghiare, menţionând, însă, că UDMR are nevoie de o purificare şi că el ''nu va putea colabora niciodată cu politicieni corupţi sau colaboraţionişti''. Tokes a lansat un atac dur la adresa lui Crin Antonescu, spunând că preşedinţia sa temporară "ne amăreşte inimile". "În jurul Ungariei suntem martori ai avansării forţelor post-comuniste, iar preşedinţia temporară a lui Crin Antonescu ne amărăşte inimile. Stafiile trecutului bântuie peste tot în Bazinul Carpatic. În România, în maniera cea mai scandaloasă, forţele post-comuniste pseudo-liberale ajung la putere. Suntem martorii unei restaurări contrarevoluţionare şi nu-i de mirare că oamenii întorc spatele partidelor politice, din cauză că partidele întorc spatele oamenilor. Acesta este mediul în care noi trebuie să facem politică şi nu e o sarcină simplă", a afirmat Tokes. Nici Victor Ponta nu a scăpat de criticile lui Laszlo Tokes, referindu-se la momentul în care premierul a declarat că Ţinutul Secuiesc nu este România. "Victor Ponta afirmă că secuimea nici nu există, e ca şi cum s-ar spune că noi nu existăm, că dumneavoastră nu existaţi. Această aroganţă neruşinată nu poate fi descrisă în cuvinte suficient de dure. În tandem cu Ponta, avem de-a face cu preşedinţia xenofobă a lui Crin Antonescu. E bine că pot spune lucrurilor pe nume. Aici avem secuimea care se îneacă în şomaj, de unde pleacă tinerii", a afirmat Tokes.