Toată lumea o pune în salată, dar ce s-a descoperit e alarmant. Conține...

Toată lumea o pune în salată, dar ce s-a descoperit e alarmant. Conține...

Una din zece probe luate din frunzele de rucola cultivate în Marea Britanie au fost peste limita permisă de nitrați. Iar specialiştii avertizează: consumul de nitrați peste pragul permis poate reprezenta risc pentru sănătate, mai precis cancer gastro-intestinal.

Frunzele la modă de rucola, care au cunoscut un boom uriaș în vânzări deoarece au fost recomandaţe de nutriţionişti ca fiind sanătoase, sunt acum luate în vizorul specialiștilor deoarece, potrivit analizelor, depășesc limita maximă permisă pentru nitrați, informează Agenția pentru Standarde Alimentare.

Mai mult, cercetările FSA au colectat peste 1.000 de probe de frunze și au constatat că 4,76 la sută din probele de rucola importate ar fi depășit limita admisă, comparativ cu 9,21 la sută de la rucola cultivată în Marea Britanie.

Promovate ca fiind un aliment sănătos, cu un conţinut bogat în vitaminele C, K şi A şi minerale, frunzele de rucola pot deveni totuși un real pericol pentru sănătate. Studiile arată că există o legătură strânsă între aceste substanțe și cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nivelurile mari de nitrați prezente în frunzele de rucola sunt asociate cu utilizarea de îngrășăminte artificiale, în special pentru culturile realizate în sere sau solarii pe timp de iarnă.

FSA a spus: „Nitrații sunt substanțe chimice care există în plante, soluri și apă. Concentrația de nitrați din țesuturile plantelor este variabilă, dar legumele cu frunze verzi, atunci când sunt consumate crude, pot conține cantități relativ mari. Concentrația peste un prag poate reprezenta un risc pentru sănătate și niveluri ridicate de nitrați au fost asociate cu tipuri de cancer.

Cercetările sugerează că rucola este un „hiper-acumulator” de nitrați din sol, în timp ce se raportează că aceste substanțe chimice au o legătură specială cu cancerul gastro-intestinal. „Concentrația peste un prag poate reprezenta un risc pentru sănătate, iar nivelurile ridicate de nitrați au fost asociate cu anumite tipuri de cancer”, au mai arătat autorii studiului, potrivit Daily Mail