Evenimentul Zilei > Justitie > Toader și Lazăr s-au înfierbântat la CSM
Toader și Lazăr s-au înfierbântat la CSM

Toader și Lazăr s-au înfierbântat la CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii a avizat negativ în cazul cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea Procurorului general, Augustin Lazăr.

Decizia a fost luată cu cinci voturi pentru avizul negativ și unul Împotrivă. Din cadrul ședinţei n-au lipsit replicile dure între Tudorael Toader și Augustin Lazăr. Dacă în 24 octombrie, Tudorel Toader a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care se numără probleme grave de comportament și comunicare publică, probleme grave de management, discursuri politice, acuzaţii făcute la adresa statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale sau încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI, ministrul Justiţiei i-a reproșat, ieri, Procurorului general, că exact în cele mai semnificative momente acesta se afla „ba în China, ba în Africa de Sud, ba în altă parte”.

Totodată, acesta i-a imputat că s-a opus înfinţării „Secţiei de investigare a magistraţilor” și că împiedică funcţionarea acesteia. „Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în pușcărie sau doi ani (…) Am urmărit cum v-aţi înroșit progresiv și vocea vă tremura și mă gândeam: „Doamne Dumnezeule, poate se oprește la timp să nu evolueze mai mult”. V-aţi înfierbântat așa un pic. Puteam continua dezbaterea neoficial și clarificam cum este posibil ca dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini de multe atribuţii”, a spus Toader.

Augustin Lazăr i-a răspuns că îi apreciază îngrijorarea referitoare la îmbujorare și că nu el i-a condamnat pe acei oameni, care au căi legale la îndemână pentru a arăta adevărul, dacă consideră că au fost prejudiciaţi.

Tudorel Toader a subliniat de mai multe ori că avizul pe care îl va da Secţia pentru procurori a CSM în acest caz este unul consultativ. Potrivit legii, decizia îi aparţine președintelui României, Klaus Iohannis.