Evenimentul Zilei > International > Tito rămâne la Zagreb
Tito rămâne la Zagreb

Tito rămâne la Zagreb

Iniţiativa de a organiza un referendum la Zagreb, pentru redenumirea pieţei care încă poartă numele mareşalului Tito, a eşuat astăzi, după o reuniune a consiliului municipal, informează AFP.

"Nu este timpul să organizăm un referendum, având în vedere că suntem în perioada pre-electorală. În această privinţă, nu există un consens al principalelor partide politice şi cred că este oportun să clasăm acest dosar", crede primarul social-democrat al Zagrebului, Milan Bandici.

Alegerile locale din Croaţia se vor desfăşura în luna mai. Grupul care doreşte organizarea referendumului cere ca "Piaţa Mareşalului Tito" să fie redenumită "Piaţa Teatrului", numele dinainte de război.

Problema a fost readusă în atenţia municipalităţii din Zagreb după o descoperire sinistră făcută în Slovenia. La începutul acestei luni, a fost dezvăluit un mormânt comun care ar putea conţine osemintele a 200-300 de persoane, ucise la finalul celui de-al doilea război mondial de regimul iugoslav.

Preşedintele actual: "Problema nu e Tito"

Acum un an, circa 2.000 de persoane au manifestat pentru redenumirea pieţei. "O crimă rămâne o crimă" şi "Tito este un asasin", scria pe pancartele manifestanţilor. Preşedintele croat Stipe Mesici a denunţat însă această iniţiativă şi a ţinut să amintească : "Problema nu este Tito. Problema este că unele cercuri nostalgice ale regimului pronazist croat contestă faptul că ţara a fost fondată pe lupta antifascistă".

Josip Broz Tito a murit la 4 mai 1980, după ce a condus Republica Federativă Socialistă Iugoslavia timp de 35 de ani.