Anual, cateva mii de persoane ajung in salile de operatie. Bolile endocrine ii afecteaza pe romani diferit in functie de zona geografica.
Deficitul de iod din sol este principala cauza a afectiunilor tiroidei, zona subcarpatica fiind cea mai lovita de gusa endemica. Reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) spun ca interventiile chirurgicale pe glanda tiroida sunt foarte frecvente. Numai la Institutul „Parhon” din Bucuresti se fac peste 2.600 de operatii pe an.
5% din populatie are gusa
In Romania, statisticile arata ca sufera de gusa endemica 5% din populatie. Boala este foarte grava daca apare la copii pentru ca poate determina incetinirea reactiilor mentale si cresterea in greutate. „Incidenta depinde insa de la o regiune la alta: in zona subcarpatica pot fi afectati de gusa 20% dintre locuitori”, spune conferentiar doctor Corin Badiu, seful Sectiei patologie tiroidiana de corelatie la Institutul de Endocrinologie „Parhon” din Capitala.
Desi afectiunile glandei tiroide sunt foarte intalnite, seful statului a avut noroc de o forma mai rara, gusa polinodulara fara manifestari clinice. In Romania, aproximativ 2% dintre femei si 0,5% dintre barbati ar avea indicatie sa faca o interventie asemanatoare celei suferite de seful statului, dar, de teama, nu multi recurg la ea.
Stresul afecteaza tiroida
Lipsa iodului din alimentatie, stresul, consumul de E-uri si radiatiile pot fi, intr-o egala masura, vinovate de numarul mare de romani cu probleme de glanda tiroida. „Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care tiroida functioneaza mult prea putin (hipotiroidie)”, spune medicul endocrinolog Eusebiu Zbranca, seful clinicii de endocrin0logie de la UMF Iasi. Aproximativ 4% dintre femei si 1% dintre barbati pot avea astfel de probleme din cauza aportului scazut de iod din alimentatie, a unei boli autoimune care distruge glanda sau a unei interventii in care s-a scos intreaga tiroida.
Pacientii cu o functie marita a tiroidei (hipertiroidie care apare din cauza nodulilor) sunt de doua ori mai putini decat cei cu hipotiroidie. Un bolnav cu hipertiroidie transpira mult, e nervos, nu doarme bine si poate avea fluctuatii in greutate. „Operatia este o alternativa mult mai buna decat medicamentele, care pot doar stopa evolutia nodulilor si in niciun caz nu-i pot vindeca”, afirma medicul endocrinolog Eduard Circo, membru al Comisiei de Diabet si Endocrinologie din cadrul MSP.
INCIDENTA
Zona subcarpatica, polul gusei endemice
Zonele subcarpatice si anumite parti din Moldova si Transilvania au deficit de iod in sol si mai multe cazuri de gusa endemica. Deficienta de iod poate fi suplinita prin aport de iod in alimentatie.
„In Romania, inca din anii ‘70 s-au luat masuri pentru combaterea gusei endemice prin fortifierea cu iod a sarii. O perioada, aceasta obligativitate nu a existat, insa acum se aplica din nou”, explica conferentiar doctor Corin Badiu. In Europa, singurele tari fara probleme sunt Finlanda, Norvegia, Suedia, Elvetia si Austria. In restul Europei, deficitul de iod este inlocuit tot prin fortifierea sarii cu iod, dar si a altor produse precum uleiul, in Germania.
Primele analize pentru confirmarea suspiciunii de boala tiroidiana sunt ecografia si hormonii tiroidieni (se detecteaza in sange TSH, T3 si T4). In Romania, doar o parte din analize sunt acoperite de stat. „Hormonii tiroidieni THS si T4 sunt platiti prin fondul de asigurari. Ecografia se poate face gratuit intr-un cabinet de endocrinologie cu bilet de trimitere obtinut de la medicul de familie sau specialist”, precizeaza Luiza Vitan, medic endocrinolog.
CONVALESCENTA
Basescu se reface la Neptun La o zi de la externare, dupa operatia la glanda tiroida suferita sambata, presedintele Traian Basescu s-a retras ieri sa se odihneasca la vila de protocol de la Neptun. Potrivit unor surse neoficiale, la recomandarea medicilor, seful statului intentioneaza sa ramana pe litoral cel putin doua-trei zile, cu sotia sa, Maria, si cele doua fiice, Ioana si Elena.
Vila „Nufarul” de la Neptun a devenit de altfel in ultimele luni o adevarata resedinta prezidentiala de vara. Inca din iunie, Basescu si-a petrecut aici cea mai mare parte a timpului, in special pentru cura heliomarina care i-a fost recomandata dupa operatia la coloana de anul trecut.
Presedintele nu a plecat insotit de o echipa de medici specialisti endocrinologi, insa este asistat in permanenta, asa cum impune protocolul, de personalul medical militar pregatit pentru situatii de urgenta, sustin sursele citate. Pana la primul control postoperator de specialitate, programat abia peste cateva zile, seful statului da semne sa se simta foarte bine. Potrivit unor apropiati ai sai, si-a inceput saptamana la Palatul Cotroceni.
A ajuns chiar mai devreme decat de obicei, in jurul orei 9.00, si a ramas la birou aproximativ doua ore. Dupa obisnuita intalnire cu consilierii, si-a semnat corespondenta si a raspuns telefonic omologilor straini care i-au transmis zilele trecute mesaje de sustinere. Basescu promitea de altfel, inca de pe treptele spitalului, la externare, ca va face in scurt timp dovada refacerii complete.
„Pot sa ma duc acum direct la Cotroceni, dar este totusi o taietura. Voi respecta recomandarea de a sta doua-trei zile mai pe langa casa. O sa trec pe la Cotroceni zilele astea, dar ma voi odihni”, anunta binedispus Basescu. (Anca Simina)