Tipii de la cablu au fentat concurenta

Tipii de la cablu au fentat concurenta

Consiliul Concurentei a gasit contracte pentru impartirea pietei timisorene.

Consiliul Concurentei sustine ca marii jucatori de pe piata televiziunii prin cablu, Astral Telecom si Cablevision of Romania (CVR), au profitat de pe urma monopolului din anumite cartiere bucurestene pentru a majora in mod nejustificat tarifele, in timp ce, la Timisoara, consiliul a descoperit un contract "de cartel" care viza impartirea cartierelor intre UPC si o firma preluata ulterior de RCS&RDS. Dovezile sunt prezentate in decizia consiliului, publicata pe site-ul institutiei.

Umflari de tarife la Bucuresti In perioada 2002-aprilie 2004, in contractele incheiate de Astral cu abonatii sai nu sunt prevazute criterii privind majorarea tarifelor. In aceasta perioada, spun reprezentantii autoritatii de reglementare in domeniul concurentei, s-au constatat majorari ale tarifelor, in conditiile in care costurile scadeau.

In contractele incheiate din luna mai 2004 apar si criteriile prin care furnizorul poate recurge la scumpire, numai ca acestea nu au fost respectate. Abonatii erau instiintati de marirea tarifelor, insa nu li s-a prezentat nicio motivare a acestei decizii. Astral a intrat efectiv in proprietatea UPC anul trecut, in urma unei tranzactii-record, 420 de  milioane de dolari.

Principalul actionar persoana fizica al Astral a fost Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. CVR, societate care face parte din grupul UPC, se face vinovata de aceleasi practici, respectiv anume mariri de tarife pe fondul scaderii costurilor.

Cartel la Timisoara La Bucuresti, UPC plateste amenda pentru o fapta pe care a comis-o Astral. La Timisoara insa, UPC a fost unul dintre actorii cartelului cablistilor. Pe 31 august 2001, doi dintre cei mai potentati oameni din vestul tarii, Nicolae Gavra si Zoltan Teszari, au semnat un contract, in numele UPC si, respectiv, HI-FI Quadral, prin care UPC cumpara retele apartinand HI-FI.

Conform consiliului, intelegerea s-a materializat prin retragerea unuia dintre operatori din anumite zone din Timisoara in care exista concurenta, zone in care a ramas cel de-al doilea operator, si viceversa. UPC s-a retras din sud-vestul Timisoarei, lasand zona sub controlul HI-FI.

In schimb, a ramas unic operator in restul municipiului, cu exceptia nord-vestului, unde mai exista un alt agent economic. UPC considera ca respectivul contract, semnat in 2001, este un antecontract sau un proiect de contract, care nu a produs niciodata efecte din cauza ca nu s-au respectat clauzele si sustine ca investigatia nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente privind incalcarea legii. Amenda pentru cablisti La finele anului trecut, Consiliul Concurentei a amendat trei companii de furnizare de servicii de cablu, UPC Romania, RCS&RDS si Cablevision of Romania, cu o suma totala de 7,5 milioane de euro pentru ca au incalcat regulile competitiei pe pietele din Bucuresti si Timisoara. Amenda cea mai consistenta a primit-o UPC Romania, reprezentanta locala a firmei americane UPC. Operatorul de cablu a fost sanctionat cu 7,1 milioane de euro.

UPC Maximum 72 de lei pe luna - 32 lei - Pachetul baza (44 de canale)

- 48 lei  - Pachetul de baza · HBO

- 47 lei - Digital plus (canale tematice, de muzica, calatorii)

- 72 lei - Baza, sport, adult, plus si HBO (aproape 70 de canale)

RDS&RCS Maximum 35,7 lei pe luna - 21,4 lei - Pachetul baza (47 de canale)

- 29,4 lei - Pachetul baza plus (cu HBO)

- 28,5 lei - Pachetul extra (64 de canale)

- 35,7 lei - Pachetul extra plus (64 de canale plus HBO)

Ne puteți urmări și pe Google News