Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ținutul Zimbrului, în Top 100 destinații turistice din lume
Ținutul Zimbrului, în Top 100 destinații turistice din lume

Ținutul Zimbrului, în Top 100 destinații turistice din lume

Destinația ecoturistică Ținu tul Zimbrului se bucură de prima recunoaștere mondială, fiind singurul obiectiv din România inclus în Top 100 Sustainable Destinations, o selecție a destinațiilor turistice „verzi“ din întreaga lume.

Gala câștigătorilor, Greenfest – Global Green Destinations Event 2017, a fost organizată la finalul lunii septembrie la Cascais, în Portugalia.

Tărâm de istorie și poveste

Ținutul Zimbrului face parte din Ținutul Neamțului, un tărâm de istorie, tradiții, cultură și ortodoxie. Numai dacă ajungi în zona orașului Târgu-Neamț, deja ești cucerit de salba de mânăstiri (Agapia, Văratec, Neamț, Secu, Sihăstria, Sihla). Amintiri și descrieri despre această zonă sunt lăsate posterității de către Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță, Calistrat Hogaș și Veronica Micle. Cum treci podul de pe râul Ozana, la dreapta e comuna Vânători-Neamț ce te așteaptă să vizitezi rezervația. Aici există 11 zimbri în captivitate, 15 în semi-libertate și 25 în libertate. Pentru a preveni dispariția speciei, 50 de zimbri urmează a fi eliberați în pădurile nemțene, până în anul 2050. Dacă ajungi pe la începutul lunii iunie prin Târgu-Neamț, ai mari șanse să vezi urbea ocupată de cavaleri și domnițe, deoarece are loc Festivalul Medieval. La MedievArtFest TârguNeamț poți intra în lumea medievală prin lupte cavalerești și turniruri. Dacă ajungi după Anul Nou, mai exact pe 2 ianuarie, ai mari șanse să participi la Festivalul de Datini și Obiceiuri, când centrul orașului este blocat de miile de oameni și turiști adunați să admire bandele de mascați sau de arnăuți. 

 

 

 

„Este o mare realizare pentru zona noastră”

Despre recunoașterea mondială a Ținutului Zimbrului în Top 100 destinații sustenabile din lume ne-a oferit câteva cuvinte Geanina Fedeleș, administratorul public al orașului Târgu Neamț și președinte al Asociației Ținutul Zimbrului: „Este o mare realizare pentru zona noastră. Avem în spate munca unei echipe formate din reprezentanți ai Parcului Natural Vânători Neamț și ai Asociației Valea Ozanei. Dezvoltarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără susținerea pe care am primit-o din partea autorităților publice locale, în special a domnului primar al orașului Târgu Neamț, Daniel Harpa, și a doamnei Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători Neamț”. Top 100 este o inițiativă a Green Destinations, o organizație non-profit pentru turismul durabil și a altor lideri importanți din domeniu. Cele 155 de nominalizări primite din 57 de țări au fost evaluate de experți ai echipei Top 100, care au verificat modul în care destinația respectă cele 15 criterii de bază ale Standardului destinațiilor verzi. Ținutul Zimbrului a fost înscris în competiție sub denumirea Bison Land Vânători Neamț.