Timişoara a stagnat ca evoluţie în ultimul an, iar economic a luat-o în direcţia greşită. Acelaşi sentiment îl au timişorenii şi când vine vorba de infrastructură, cei mai mulţi timişoreni cred de asemenea că lucrurile merg prost.
Acestea sunt concluziile Barometrului de Opinii Publice pe 2010, un sondaj de opinie realizat de studenţii catedrei de Sociologie din cadrul Universităţii de Vest, pe un eşantion de 900 de subiecţi trecuţi de 18 ani, cu o marjă de eroare de +/-3,2%.
Ideea generală este că timişorenii nu mai sunt deloc mulţumiţi de oraş şi de administraţie. Cel mai adesea, timişorenii s-au referit la infrastructură. Starea străzilor şi a trotuarelor în Timişoara este apreciată ca fiind proastă şi foarte proastă (68%).
Parcările, cea mai mare problemă
Inexistenţa şi calitatea spaţiilor de parcare pentru autoturisme este principalul aspect condamnat de timişoreni. Cei ce au răspuns la această întrebare s-au plasat în majoritate covârşitoare (87%) în jumătatea negativă a scalei de evaluare.
“Ca şi celelalte aspecte legate de trafic/maşini (spaţiile de parcare, starea străzilor şi trotuarelor) şi fluenţa traficului rutier este o problemă principală în oraşul Timişoara. 81% consideră că mai sunt de făcut paşi importanţi înspre fluidizarea traficului în oraş în timp ce “numai” 19% apreciază acest aspect ca fiind rezolvat mulţumitor”, se mai arată în Barometru.
Sistemul de parcare generează nemulţumirea cetăţenilor în proporţie de 75%. Această opinie se corelează cu opinia negativă despre spaţiile de parcare din Timişoara (87%). Creşterea numărului de maşini în oraş, dimensionarea iniţială a străzilor şi a spaţiilor de parcare precum şi lipsa investiţiilor mari în această zonă au determinat aglomerarea şi, implicit, nemulţumirea cetăţenilor.
Timişorenii mai identifică poluarea ca fiind una din principalele probleme ale oraşului. Astfel, 77% consideră că situaţia poluării este proastă şi foarte proastă Aprecierile au fost făcute definind poluarea mai ales prin referire la calitatea aerului (noxe, praf, mirosuri etc.)
Ciuhandu, discreditat
Aflat în al patrulea mandat ca primar al oraşului, Gheorghe Ciuhandu a ajuns ţinta neîncrederii concetăţenilor săi. Două treimi dintre aceştia declară că nu au încredere în el. Instituţiile în care timişorenii au încredere sunt: biserica (66%), armata (46%) şi mass-media (38%).
La polul opus se regăsesc instituţiile ce în mod tradiţional sunt ţinta neîncrederii populaţiei, parlamentul (86%), partidele politice (85%) şi guvernul (83%). Si instituţiile administraţiei locale şi judeţene se află în topul neîncrederii populaţiei cu procente cuprinse între 63% şi 67%. În contextul unei nemuţumiri generale faţă de aparatul administrativ (de exemplu mesajele despre corupţia funcţionarilor publici) se afirmă şi nemulţumirea faţă de funcţionarii publici din Timişoara. Astfel, 61% se încadrează în zona negativă a scalei şi doar 39% în zona pozitivă.