Evenimentul Zilei > Actualitate > Timişoreni scutiţi de plata impozitului
Timişoreni scutiţi de plata impozitului

Timişoreni scutiţi de plata impozitului

Bănăţenii care au venituri mici, sunt şomeri sau îşi fac lucrări la locuinţe pot beneficia de scutiri la impozitul pe apartament sau pe casă.

Timişorenii pot benficia de scutiri de impozite, dacă fac investiţii la imobilul în care locuiesc, în acest an. Pentru ei, scutirile sunt de sută la sută, pe un an. Ei îşi pot face lucrări de înlocuire a tâmplăriei cu geamuri termopan, se pot face izolaţii şi refacerea faţadelor, mai ales că nu este nevoie de autorizaţie de construcţie, doar dacă este vorba de monument istoric, sit, ansamblu sau zonă de protecţie.

Pentru înlocuirea acoperişurilor se oferă tot o scutire la impozit, pentru anul în curs, însă este nevoie de autorizaţie de construcţie pentru un acoperiş nou sau mansardare. Condiţia principală este ca proprietarii să aibă locuinţa de domiciliu în apartamentul pentru care cer reducere şi să nu fie restanţieri.

Procedura nu este greoaie, după terminarea lucrării, cei care solicită scutirea pot depune documentele justificative, copii după facturi şi chitanţe, după buletinele proprietarilor, dar şi fotografii realizate înainte şi după terminarea lucrărilor, la Primărie. Hotă- rârea a fost valabilă şi anul trecut, şi sute de persoane au beneficiat deja de aceste facilităţi. De scutiri la impozit beneficiază şi cei care au venituri lunare mai mici decât salariul minim pe economie sau trăiesc doar din indemnizaţia de şomaj sau ajutor social.

Marile firme timişorene sau cele care doresc să investească în Timişoara pot cere o reducere a impozitelor pe o perioadă de trei ani, începând din 2008, însă numai dacă dovedesc că au creat locuri de muncă şi au făcut investiţii de peste cinci milioane de euro. Pentru a cere o reducere la impozitul datorat pe clădire şi teren investitorul trebuie să îşi inaugureze lucrarea anul acesta.

Pentru o investiţie de cinci milioane de euro, el va putea primi o reducere de zece la sută din impozit, însă numai cu condiţia ca, prin lucrarea pe care a făcut-o să fi creat cel puţin 100 de locuri de muncă. Marile firme care reuşesc să facă o investiţie de peste 20 de milioane de euro şi să creeze peste 1.200 de locuri de muncă, vor fi scutite trei ani de impozitul datorat către municipalitate.

Condiţiile pentru investitori nu sunt deloc uşoare, mai ales că există în Timişoara o criză a forţei de muncă, iar hotărârea Consiliului Local spune clar că „numărul locurilor de muncă create trebuie să fie efectiv ocupate, nefiind luate în calcul posturile vacante”. Aceste facilităţi pentru investitori se vor acorda începând din acest an, pentru investiţiile care se finalizează începând din 1 ianuarie 2008.

OPORTUNITATE

Scutiri pentru timişoreni

> Înlocuire de tâmplărie exterioară la clădiri cu tâmplărie din geam termopan;

>
Înlocuire acoperişuri tip terasă cu acoperişuri tip şarpantă sau refacerea acoperişurilor vechi tip şarpantă;

>
Izolaţii termice şi hidro la faţadele şi terasele imobilelor;

>
Refacerea faţadelor: îndepărtarea placajelor, retencuire, zugrăvire, refacerea faţadelor unde există ornamente.

PERSOANE JURIDICE

Reduceri pentru firme

>
Investiţie de peste 5 milioane de euro, crearea a 100-300 de locuri de muncă – reducere 10%;

>
Investiţie de peste 10 milioane de euro, crearea a 301-700 de locuri de muncă – reducere 20%;

>
Investiţie de peste 15 milioane de euro, crearea a 701-1200 de locuri de muncă – reducere 30%;

>
Investiţie de peste 20 milioane de euro, crearea a peste 1.200 de locuri de muncă – reducere 100%.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: