Timişoreanul care vrea să descopere România la picior
- Adam Popescu
- 27 august 2010, 11:12
Ciprian Irimieş, membru al unei comunităţi on-line din Timişoara, va traversa o bună parte din ţară pe jos pentru a le arăta românilor că mai există locuri şi poveşti de viaţă frumoase.
Un timişorean în vârstă de 27 de ani şi-a propus să descopere România la picior, timp de două luni, iar experienţele sale vor fi postate, pas cu pas, într-un jurnal de călătorie on-line.
Tovarăş de drum, bracul german Cleo
Ciprian Irimieş este de profesie grafician şi face parte din comunitatea on-line freebird.ro, iniţiată de opt timişoreni, marea majoritate studenţi. Tinerii şi-au propus să încerce să schimbe mentalitatea românilor şi să le arate că e important să se cunoască pe ei şi pe cei din jurul lor.
Irimieş, "portavocea" comunităţii Free Bird, îşi va începe pelerinajul prin ţară miercurea viitoare şi şi-a propus să străbată, în medie, 30 de kilometri pe zi, timp de două luni. Astfel, va pleca la ora 6.00 din Timişoara spre Clisura Dunării, apoi va urca pe Valea Oltului, şi mai departe la Sibiu şi Sighişoara. După aceea va trece Transfăgărăşanul, va vizita Predealul, Valea Prahovei şi Sinaia, unde va fi şi punctul terminus al călătoriei.
"Ţara asta e super. Traseul l-am făcut să fie frumos din punct de vedere geografic", explică timişoreanul. Ciprian va pleca la drum însoţit de Cleo, un brac german, cu raniţa în spate, harta în mână, cortul şi ghete de schimb.
"Jurnal de călătorie" on-line
"Mi-am dorit toată viaţa să îmi văd ţara. Am mulţi prieteni care se duc în alte ţări, dar cred că înainte de a pleca în străinătate trebuie să îmi cunosc propria ţară, care este una foarte frumoasă. Nu vreau să văd numai locurile. Important este să descoperim oameni cu poveştile lor de viaţă. Voi sta de vorbă cu ei, iar dacă îmi vor propune să înnoptez la ei, nu voi refuza. Prin acest demers ne dorim să readucem în mintea românilor tot ce înseamnă frumos în România: tradiţii şi obiceiuri, meşteşugurile, geografia, arta şi cultura, trecutul nostru. Pentru că de la o generaţie la alta se transmit tot mai puţine informaţii, iar cu timpul, riscul e ca toate acestea să dispară", îşi explică demersul Ciprian.
Cei interesaţi de călătoria lui Ciprian Irimieş îl vor putea "urmări" on-line, prin intermediul "jurnalului de călătorie" de pe www.freebird.ro.
În plus, Ciprian şi-a propus ca la finalul călătoriei să producă şi un film documentar. "Mi-am oferit două luni de călătorie ca să am timp să mă mişc şi voi filma un documentar al aventurii pentru a le arăta oamenilor că oricine poate să facă aşa ceva", conchide Ciprian, adăugând că îşi va prezenta astăzi proiectul, de la ora 17.00, în localul Scârţ din Timişoara.
Pe pagina web a grupului a fost demarat şi un concurs inedit, "Tinerii mei bătrâni". Participanţii trebuie să trimită o fotografie scanată cu părinţi, unchi sau mătuşi, bunici ori străbunici, plus o scurtă poveste explicativă.
"România e formată din români şi vrem să descoperim poveşti de viaţă ce merită împărtăşite", spun reprezentanţii comunităţii Free Bird. Fotografiile vor fi expuse la Festivalul Plai 2010, între 10 şi 12 septembrie.
"Mi-am dorit toată viaţa să-mi văd ţara. Prin acest demers ne dorim să readucem în mintea românilor tot ce înseamnă frumos în România. Voi filma şi un documentar al aventurii." CIPRIAN IRIMIEŞ, membru al comunităţii Free Bird
30 de kilometri şi-a propus Ciprian Irimieş să străbată în medie pe zi, în cele două luni cât va dura călătoria sa pe jos de la Timişoara la Sinaia