Refuzul de a-ti lua vacanta anuala nu-ti garanteaza vreo promovare in functie sau o marire de salariu, atentioneaza specialistii in resurse umane.
Daca lucrezi zi de zi si refuzi sa-ti iei un binemeritat concediu anual, atunci, categoric, ai o problema. Teama de vacanta este generata de mai multi factori. „Numeroasele activitati in care este angrenata respectiva persoana, si care se cer finalizate intr-o perioada stabilita, pot determina amanarea concediului”, spune Mihaela Scarlat, consultant al Advice Human Resources.
De regula, persoanele aflate in aceasta categorie sunt cele care detin posturi de conducere. „Poate respectiva persoana este foarte ocupata, poate are senzatia (si poate chiar e reala - n.r.) ca, daca pleaca, multe lucruri nu se vor rezolva, pentru ca depind direct de prezenta ei”, explica si Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall Recruitment.
„Daca-mi ia locul?”
Exista insa si o categorie de angajati care se tem, pur si simplu, ca, atunci cand sunt in vacanta, cei care ii inlocuiesc s-ar putea dovedi mai competenti decat ei. In felul acesta apare teama ca cineva le va lua locul.
„Anul trecut, cand m-am intors din concediu, seful meu mi-a spus ca nu s-a simtit lipsa mea. N-am stiut daca asta a fost o lauda, pentru ca departamentul pe care-l conduc s-a descurcat si fara mine, sau din contra, daca mi s-a sugerat ca oricine poate face jobul meu. Nu mi-a picat deloc bine”, povesteste Radu I., 27 de ani, angajat la o multinationala.
Deocamdata, el nu s-a decis daca si cand va pleca in acest an in concediu. Un alt motiv pentru amanarea la nesfarsit a vacantei este dorinta de a impresiona, sesizata in special la nou-veniti.
Sugestia managerului, ordin pentru angajat?
Potrivit unei statistici data publicitatii de cotidianul „The Times”, 83% dintre managerii de resurse umane din Marea Britanie au spus ca angajatii sunt incurajati sa-si ia concediu, insa doar 63% dintre salariatii care au raspuns la chestionar au recunoscut ca au fost indemnati sa o faca.
Expertii sunt insa de parere ca decizia vacantei iti apartine. „Sta in puterea ta sa alegi. Nimeni, nici chiar angajatorul, nu decide ce faci tu cu viata ta! Tocmai de aceea oamenii puternici stiu exact ce vor, fac exact ce este mai bine pentru ei si nu se plang de oboseala, epuizare sau randament scazut”, subliniaza Mihaela Forgaciu, membra in boardul HR Club Romania.
De ce ti-e teama nu scapi! Oboseala te face vulnerabil la restructurari Cu siguranta nu-ti vei apara scaunul cu strasnicie chiar daca vii zi de zi la locul de munca. Renuntarea la libere nu te scoate din vizorul departamentului de resurse umane. Dimpotriva. „Vei realiza proiectele intr-un timp mai lung, iti vor scadea tonusul, randamentul, vei avea reactii injuste fata de colegi, vei fi iritat si nervos”, atrage atentia Andreea Lupan.
In plus, starea de plictiseala, apatia, anxietatea si nervozitatea pot fi usor de sesizat. Iar la prima reducere de personal, s-ar putea ca toate aceste elemente sa fie luate in calcul si sa te numeri printre primele „victime”.