Evenimentul Zilei > Social > Testarea COVID se va putea face și în farmacii. Guvernul a adoptat actul normativ
Testarea COVID se va putea face și în farmacii. Guvernul a adoptat actul normativ

Testarea COVID se va putea face și în farmacii. Guvernul a adoptat actul normativ

Guvernul a adoptat un act normativ prin care instituie măsuri de protecție pentru medicii care îngrijesc pacienți COVId-19 în perioada stării de alertă.

Măsuri de susținere pentru medicii care îngrijesc pacienți COVID.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunță noi măsuri pentru susținerea și protejarea medicilor care îngrijesc bolnavii de COVID. Astfel, medicii de alte specialități decât boli infecțioase ori ATI, care se ocupă de pacienții COVID în perioada stării de alertă, nu vor mai fi răspunzători pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiunii. Aceasta cu condiția ca ei să respecte protocoalele medicale.

Decizia a fost luată de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă ce modifică Legea Sănătăţii.

„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI, despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie, vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă: să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19”, a declarat Vlad Voiculescu.

Măsuri de susținere pentru medicii care îngrijesc pacienți COVID

Potrivit spuselor sale prin ordonanță de urgență s-a stabilit că pe perioada stării de alertă medicii de alte specialități pot veni în ajutorul colegilor.

„Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a anunţat Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Ministrul a explicat că dacă aceste protocoale sunt respectate de medici, nu pot fi traşi la răspundere.

„Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a adăugat Voiculescu.

Testarea COVID se va face în farmacii

În același context, Vlad Voiculescu a anunțat că a fost adoptat cadrul legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii.

„Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă. Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a precizat Vlad Voiculescu, după şedinţa de guvern.

Ministrul Sănătăţii a transmis că Guvernul este obligat să ia anumite măsuri şi pandemia este mai mult decât o boală.

„Cred că situaţia de faţă de multe ori este judecată greşit, pentru că ne gândim la această pandemie ca la o boală. O pandemie e mai mult decât o boală, pentru că, dincolo de cei care sunt afectaţi direct şi care acum sunt în spital, conectaţi la oxigen sau care primesc îngrijire spitalicească sau de orice fel, pandemia îi afectează pe foarte mulţi”, a spus Vlad Voiculescu.