Evenimentul Zilei > Social > Test gratuit de depistare a cancerului în Bucureşti. Informaţii de ultimă oră
Test gratuit de depistare a cancerului în Bucureşti. Informaţii de ultimă oră

Test gratuit de depistare a cancerului în Bucureşti. Informaţii de ultimă oră

1.500 de bucureşteni, cu vârsta de peste 50 de ani, vor beneficia, gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, printr-un program de screening ce va fi derulat din luna august de Primăria Capitalei.

1.500 de bucureşteni, cu vârsta de peste 50 de ani, vor beneficia, gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, printr-un program de screening ce va fi derulat din luna august de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia ,,Sănătate pentru Comunitate” şi Centrul Medical Neolife.

PMB anunță că, în funcţie de evoluţia şi rezultatele acestui program, se va lua în calcul posibilitatea extinderii lui până la 5.000 de beneficiari. Programul ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” se va baza pe o metodă de screening non-invazivă- testul imunochimic FIT. Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti, în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit  gratis, costurile derulării programului fiind suportate integral de către instituţiile partenere, precizează PMB. Proiectul urmează a fi implementat în baza unui regulament care va fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, www.cs-mb.ro.

PMB menţionează că, în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în ţara noastră, fiind depăşit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladie a depăşit 6.000 de persoane în 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puţinele ţări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.
Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%, precizează PMB. ,,Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” este un program care propune creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa existenţei unui stil de viaţă sănătos dar şi de  cunoaştere a factorilor de risc. Implementarea acestui program urmăreşte Planul Global al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020, se mai arată în comunicat

 

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: