Terenul pentru autostradă, expropriat pe ascuns

Terenul pentru autostradă, expropriat pe ascuns

Zeci de persoane acuză autorităţile că nu le-au informat că pământurile le vor fi luate pentru construirea Autostrăzii Arad-Timişoara.

Prefectura Timiş se confruntă în ultima vreme cu zeci de reclamaţii din partea unor timişoreni nemulţumiţi de faptul că nu şi-au putut intabula terenurile cu care abia fuseseră împroprietăriţi. Motivul: pământurile nu pot fi intabulate deoarece proprietarii urmează a fi expropriaţi pentru a se construi Autostrada Arad-Timişoara, care face parte din coridorul IV Paneuropean. „Mi s-a refuzat cererea“ Astfel, timişorenii acuză firma de cadastru, Stocad SA, care stabileşte parcelele ce vor fi asimilate autostrăzii, că a înscris deja terenurile ca fiind expropriate în cărţile funciare, fără ca proprietarii să fi fost informaţi. La nivelul judeţului, există 256 de dosare pentru expropriere, iar autorităţile locale nu ştiu încă dacă toţi proprietarii au fost anunţaţi că vor fi expropriaţi. Cele mai multe probleme au fost semnalate în zona Orţişoara-Giamata. Velica Avram, din Orţişoara, este una dintre sutele de persoane care sunt afectate de această situaţie.

Femeia a aflat cu stupoare, în urmă cu câteva săptă mâni, că terenul său a fost intabulat deja, de către firma Stocad SA, pentru viitorul coridor IV Paneuropean. „Am fost la Oficiul de Cadastru pentru a-mi scoate extrasul de carte funciară de care aveam nevoie pentru a face succesiunea pe cele 10 hectare care au fost ale tatălui meu. Mi s-a refuzat cererea pe motiv că terenul a fost deja intabulat. Le-am arătat că deţinem un titlu de proprietate pe acel teren şi mi-au spus că în cartea funciară este notat ca teren propus pentru expropriere. Atunci abia am aflat şi eu că autostrada va trece pe terenul nostru“, povesteşte Velica Avram. Proprietarii sunt vinovaţi Prefectura Timiş a demarat o acţiune de „inventariere“ a proprietarilor care au fost expropriaţi în necunoştinţă de cauză. „Conform legii, în cazul persoanelor care nu pot fi identificate sau refuză să fie efectuate aceste măsurători, firma autorizată de CNADR poate executa lucrări de cadastru şi intabulări în cartea funciară. Or, în aceste cazuri, firma a considerat din start că persoanele respective nu au fost identificate. Ei trebuiau să organizeze, înainte de a face intabularea, o întâlnire cu cei care deţin terenuri pe traseul viitoarei autostrăzi şi să le facă acestora o notificare în scris“, susţine prefectul Ovidiu Drăgănescu. De cealaltă parte, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Ioan Maliţa, susţine însă că firma Stocad SA a procedat cât se poate de corect.

„S-au făcut întâlniri peste tot, dar dacă oamenii nu participă, tot ceea ce se poate face este ca Oficiul de Cadastru să opereze în cartea funciară, cu menţiunea „teren propus exproprierii“, pentru a se evita specula şi eventualele dezmembrări“, explică Ioan Maliţa.

Ne puteți urmări și pe Google News