Terapie la lumina Lunii

Terapie la lumina Lunii

Antreprenorii americani Richard şi Monica Chapin au creat un dispozitiv gigantic şi, spun ei, cu multiple beneficii pentru medicină, industrie şi agricultură: primul captator de lumină selenară din lume.

Cei doi spun că efectele gravitaţiei lunare au fost studiate timp de milenii, dar că prea puţină atenţie a fost acordată luminii reflectate de satelitul natural al Pământului. Pentru a compensa această „lacună“, ei au ridicat pe banii lor, în deşertul Arizona, la 24 de kilometri vest de Tucson, o impresionantă construcţie menită a capta şi concentra lumina Lunii - un „zid“ de oglinzi parabolice înalt de 20 metri.

„Am cam uitat de acest uriaş obiect care stă acolo de miliarde de ani şi care ne-a afectat în toate formele pe parcursul evoluţiei noastre“, spune Chapin, citat de Reuters. „Dacă (lumina Lunii) poate afecta plantele şi animalele, m-am gândit să văd ce poate face amplificarea acestei lumini“, adaugă el.

„Captatorul de Lumină Interstelară“, cum şi-a botezat Chapin dispozitivul, a costat până acum 2 milioane de dolari. El este alcătuit dintr-un cadru fixat într-un crater adânc de 14 metri şi 84 de panouri mobile cu oglinzi, care pot concentra lumina Lunii „cu precizia unui ceas elveţian“. Ridicat pe un teren privat, captatorul poate fi folosit gratuit de oricine doreşte să se îmbăieze cu razele Lunii. Până acum, instalaţia a avut aproximativ 1.000 de vizitatori, chiar şi din străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News