Clinicile private oferă programe de management al stresului individual sau în grupuri de maximum 10 persoane.
Tot mai multe clinici private din Bucureşti şi din ţară au început să includă în pachetele de servicii pe care le oferă clienţilor programe de management al stresului. Profilul celor care caută astfel de programe: tineri cu slujbe stresante, cupluri, persoane care doresc să se lase de fumat ori să slăbească, dar şi proaspete mămici. Printre clinicile şi spitalele care oferă astfel de servicii se numără Euroclinic, MedLife, Medicover şi Centrul Medical Unirea. Dacă nu plăteşte firma, preţul unei consultaţii pleacă de la 80 de lei. Unele clinici oferă atât terapie de grup, cât şi individuală, dacă situaţia o impune. Scala care măsoară gradul de stres La Spitalul Euroclinic, prima întâlnire cu terapeutul constă într-un interviu „de încălzire“, urmează apoi teste de evaluare a gradului de stres, iar, în final, se stabileşte un plan de terapie personalizat. „La prima discuţie, încercă m să vedem care sunt problemele pacientului, de unde au apărut, care au fost «simptomele» din ultima săptămână“, povesteşte medicul psihiatru Alexandra Baloescu, de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti.
Pentru un tratament adecvat, psihiatrul spune că este important să măsoare gradul de stres al pacienţilor, iar pentru asta o ajută scala „Holmes şi Rahe“. Pe această scală, evenimentele cotate cu numărul cel mai mare de puncte sunt cele care implică pierderea unei persoane apropiate, divorţul, căsătoria, concedierea, sarcina, schimbă- rile de la serviciu, problemele cu socrii ori cu copiii, schimbarea locuinţei.
În funcţie de aspectele „dezvăluite“ la primul interviu şi de scorul obţinut în urma aplicării scalei, terapeutul poate recomanda investigaţii suplimentare. „Dacă persoana are probleme de greutate, putem apela inclusiv la endocrinolog şi la nutriţionist, dacă are dureri de spate, putem cere ajutorul kinetoterapeutului“, explică medicul psihiatru Alexandra Baloescu, adăugând că a întâlnit situaţii în care „stresul“ ascundea, de fapt, probleme de sănătate. Afecţiunile digestive, hipertensiunea şi diabetul sunt printre afecţiunile care pot provoca şi accentua stresul. Exerciţii pentru gânduri „bune“ La Euroclinic, programul de management al stresului include 10-12 întâlniri, dar pacientul poate menţine legătura cu psihiatrul şi după terminarea terapiei. „Unii oameni au nevoie de ajutorul specialistului pentru a traversa momentele dificile din viaţă. Prin exerciţiu, orice om poate învăţa să înlocuiască acele convingeri negativiste cu altele pozitive“, sugerează medicul psihiatru Alexandra Baloescu.
La MedLife, există un program de management al stresului şi depresiei care se desfăşoară sub forma terapiei de grup, iar în cazurile mai deosebite, sub forma terapiei individuale. „Terapie individuală se impune în momentul în care clientul consideră că anumite aspecte legate de intimitate s-ar putea să-l ajute să găsească explicaţii pentru anumite comportamente. Acest gen de terapie se aplică şi atunci când terapeutul intuieşte că persoana respectivă se află în faţa unei dileme sau a unui blocaj“, explică medicul psihoterapeut Ioana Pop.
La Centrul Medical Unirea (CMU) programul de management al stresului este unul profilactic (preventiv), dedicat clienţilor din firme care au contract cu CMU. Programul este stabilit de medicul care răspunde de respectiva companie cu şeful de resurse umane, în funcţie de factorii de stres pe care îi implică specificul jobului. OFERTE Cât costă cursurile
La MedLife, costul unui program complet de management al stresului, în care sunt incluse 10 şedinţe, este de 500 de lei, iar o şedinţă de terapie individuală este 90 de lei. La cursurile care implică terapie de grup participă între 6 şi 10 persoane, care se întâlnesc o dată pe săptămână, timp de două ore. La Centrul Medical Unirea, preţul unei consultaţii este de 100 de lei, cu discounturi de până la 50% în funcţie de abonament, în timp ce la spitalul Euroclinic o şedinţă individuală costă 80 de lei.