Evenimentul Zilei > Actualitate > Terapie de grup cu final anunţat: PC rămâne în USL
Terapie de grup cu final anunţat: PC rămâne în USL

Terapie de grup cu final anunţat: PC rămâne în USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis conservatorilor că îi respectă, dar că deciziile în Uniunea Social-Liberală le ia doar împreună cu Victor Ponta.

În lipsa lui Dan Voiculescu, dar beneficiind de scurta prezenţă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, conducerea lărgită a PC s-a reunit ieri la Parlament. Cum preşedintele conservator Daniel Constantin declara dinainte de începerea lucrărilor că în cadrul acestora nici nu se va pune problema ieşirii din USL, reuniunea cu liderii filialelor PC a fost de fapt un soi de terapie de grup cu final anunţat.
Au venit cu concluziile de acasă
Mai mult, conservatorii au venit chiar şi cu concluziile reuniunii în plic, rezoluţia finală adoptată fiind tot una cu comunicatul de presă emis înainte de şedinţă. PC va propune înfiinţarea unui secretariat tehnic al USL, care să organizeze centralizat evenimentele politice majore. În plus, conservatorii mai cer instituirea unor sancţiuni pentru atacurile în cadrul membrilor USL, încercând astfel să prevină, pe viitor, ieşiri ca cea a vicepreşedintelui PNL Relu Fenechiu, care a cerut scoaterea PC din Uniune.
În rest, conservatorii au negat existenţa unor tensiuni, spunând că acestea au fost "artificiale, generate din interiorul Uniunii, dar mai ales din afara acesteia", după cum explica liderul PC, Daniel Constantin. Drept dovadă a bunei în ţelegeri, Crin Antonescu, partener al PC în cadrul Alianţei de Centru- Dreapta(ACD), a fost prezent la şedinţa de ieri a conservatorilor. Din declaraţiile făcute la ieşire de liderul liberal, reiese însă că mesajul său a nu a fost unul tocmai împăciuitor.
Unitate, dar nu pentru căţei
Dincolo de apelul la unitate, Antonescu a trasat, foarte clar, locul PC în cadrul USL. "Am spus foarte clar că realitatea politică înseamnă că există partide mari şi partide mici", a spus liderul PNL, explicând că "un partid poate creşte cu adevărat nu cu prilejul unor negocieri, ci doar în momentul în care reuşeşte să aibă acces la guvernare şi să guverneze în interesul cetăţenilor".
Cât despre pretenţia PC de a fi consultat la luarea anumitor decizii, cum a fost cazul cu candidatura lui Sorin Oprescu, mesajul lui Antonescu este că "la nivelul de vârf, USL este re pre zen tată de doi co-preşedinţi (el şi Ponta – n.n.), iar ACD este reprezentată la acest nivel de către preşedintele PNL". Antonescu a negat că, la şedinţa de luni a USL, l-ar fi acuzat pe Voiculescu de "cârdăşie" cu Băsescu.
El admite că ar fi spus doar "că cine nu înţelege că atuul cel mai important al acestei construcţii politice este unitatea face, fără să vrea, evident, jocul lui Traian Băsescu". Preşedintele PNL a cerut conservatorilor să priceapă că în USL "orgoliile politice trec pe planul doi în faţa interesului general".
"Un partid poate creşte cu adevărat nu cu prilejul unor negocieri, ci doar în momentul în care reuşeşte să aibă acces la guvernare."
CRIN ANTONESCU, preşedinte PNL

VARIANTA DE REZERVĂ
Candidaturi comune în caz de comasare
Conservatorii sunt în continuare decişi să meargă pe candidaturi separate la comune şi oraşe, cu excepţia cazurilor unde s-a convenit sau se va conveni în USL asupra unor candidaţi unici.
Lucrurile se vor schimba însă dacă se vor comasa alegerile, caz în care, spune Daniel Constantin, PC nu va mai insista pe ideea candidaturilor separate, fiind dispus să evalueze varianta unor candidaturi sub sigla USL. PSD pare să-i împărtăşească opinia.
Secretarul general al socialdemocraţilor, Liviu Dragnea, susţine că, în caz de comasare, este de luat în calcul varianta listelor comune, şi la locale, şi la parlamentare. "S-ar putea să fie obligatoriu să se mărească şi numărul de ore afectat votului, pentru că timpul necesar pentru un om să răsfoiască şase buletine de vot s-ar putea să fie destul de mare", a mai declarat Dragnea.
Citiţi şi:

  • PC nu se dă plecat din USL. Antonescu le-a transmis conservatorilor care le e locul
  • Dragnea: Tensiunile din USL, erori de comunicare. Nu suntem nici fraţi, nici iubiţi
  • EXCLUSIV. Tudor Ciuhodaru: "Liderii USL, deranjaţi de intenţia mea fermă de a candida la Primăria Iaşi. Spitalul de Urgenţă rămâne principalul meu proiect"
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: