„Teatrul Masca îşi asumă o dată în plus rolul de formator în rândul tineretului, venind şi anul acesta în sprijinul studenţilor. Este o sărbătoare importantă pentru ei şi o ocazie pentru noi de a le oferi acces liber la actul cultural şi poate o nouă perspectivă asupra vieţii”, declară Mihai Malaimare, directorul Teatrului Masca, într-un comunicat.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Internaţională a Studenţilor în anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, ca urmare a evenimentelor din 1939 desfăşurate la Praga. În dată de 11 noiembrie 1939, Jan Opletal – un student al Universităţii de medicină – a fost omorât în timpul unei demonstraţii care omagia aniversarea independenţei Cehoslovaciei.

Procesiunea funerară, la care au participat mii de studenţi, s-a transformat într-o demonstraţie anti-nazistă. Măsurile luate de autorităţi au fost extreme de severe: toate universităţile din Cehoslovacia au fost închise, peste 1200 de studenţi au fost arestaţi şi trimişi în lagăre de concentrare, iar 9 studenţi şi profesori au fost executaţi pe 17 noiembrie.