Editura Evenimentul si Capital

Taxa de solidaritate, noul experiment al cabinetului Tudose. Dacă-i lege, cu plăcere...

Ionuț Mișa a debutat în funcția de ministru cu o gafă de proporții atunci când a anunțat desființarea Pilonului II de pensii. FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 14 Comentarii | 1951 Vizualizari

Toți angajatorii din România, atât cei de la stat cât și cei privați, vor fi obligați de la 1 ianuarie 2018 să plătească o „taxă de solidaritate” lunară în valoare de 2% din fondul de salarii, potrivit unui proiect aflat în lucru la Guvern. Operațiunea s-ar putea transforma într-o veritabilă deturnare de fonduri, specialiștii consultați de „Evenimentul zilei” fiind de părere că guvernanții au făcut o gafă de proporții. Pe de altă parte, aceasta nu ar fi prima măsură pe care cabinetul PSD-ALDE o anunță public pentru ca apoi să o arunce la coșul de gunoi

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa (PSD), a anunțat, ieri, că proiectul de introducere a taxei de solidaritate se află în circuitul de avizare în Guvern. Potrivit proiectului de buget pe anul viitor, obținut de revista Capital, Guvernul estimează că va încasa suplimentar, din taxa de solidaritate, aproximativ 3,3 miliarde de lei în 2018.

Unde vor merge toți acești bani? „90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinaţii în funcţie de solicitările bugetare şi 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaţilor care se vor confrunta cu situaţii deosebite în caz că angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile”, a spus ministrul.

În forma anunțată de șeful Finanțelor, taxa de solidaritate sfidează însă flagrant prevederile legilor în vigoare, așa cum EVZ a observat și după cum ne-au explicat și specialiști în domeniul fiscal.

Plasa de salvare

În momentul de față, angajatorii plătesc deja, obligatoriu, în fiecare lună, câte 0,25% din fondul de salarii întrun „Fond de garantare pentru plata creanțelor salariale”, fond reglementat prin Legea 200 din 22 mai 2006. Acest fond este un cont separat pe care toți angajatorii îl formează și de care nici ei, nici statul nu au voie să se atingă.

Care este rostul lui? O măsură de protecție a angajaților în cazul în care firma la care lucrează intră în insolvență. În această situație, din banii strânși în acest fond special se plătesc: salariile restante; compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă; plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă; compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale, precum și indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Potrivit legii, în oricare dintre aceste cazuri, salariații pot recupera din acest fond special o sumă în valoare de maximum trei salarii medii brute pe economie, indiferent dacă au de încasat de la angajatorul intrat în insolvență restanțe mai mari.

Imposibilul anunț

Problema majoră a anunțului făcut de ministrul de Finanțe este Legea 200/2006 care reglementează modul de funcționare a acestui fond. Și legea spune foarte clar că fondul „este independent de resursele gestionate de instituţia de administrare” adică de stat, că „nu poate face obiectul măsurilor asigurătorii sau al executării silite” și că “resursele financiare constituite (...) sunt destinate în exclusivitate pentru finanţarea categoriilor de creanţe salariale prevăzute de prezenta lege, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare”. Cu alte cuvinte, cei 0,25% pe care angajatorii îi pun deoparte lunar nu au cum să fie folosiți pentru nimic altceva decât pentru restanțele datorate angajaților în cazul insolvenței.

Însă Guvernul susține că va mări această cotă de 0,25% din prezent până la pragul de 2%, care va deveni noua taxă de solidaritate, și din care statul va putea ulterior să folosească 90% pentru orice vrea el. Potrivit legii actuale, acest lucru nu este posibil.

Situația are două posibile rezolvări. Fie Parlamentul sau Guvernul schimbă legea astfel încât banii din Fondul de garantare să poată să fie folosiți și pentru alte cheltuieli ale statului, fie rămâne actuala cotă de 0,25% și se înființează prin lege o nouă taxă pentru angajatori de 1,75%. Niciuna dintre aceste variante nu a fost prezentată de ministrul de Finanțe.

Ministerul Finanțelor: „Nu este o taxă nouă”

După anunțul lui Ionuț Mișa, ministerul de Finanțe a trimis ieri un comunicat de presă în care spune că nu s-ar introduce nicio „taxă nouă”.

„Contribuția pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuție socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale și cu necesitatea asigurării prestațiilor sociale de care beneficiază salariații în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivităţii și cel al solidarităţii sociale”, spun Finanțele.

„Contribuția se plătește la bugetul de stat și se datorează de către angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, cum ar fi indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale. Nivelul contribuției este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestațiilor sociale de care beneficiază salariații”, a adăugat ministerul.

Sarabanda ideilor pe care Guvernul le-a tras pe linie moartă

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI