UPDATE: „Astăzi (luni – n.r) a avut loc întâlnirea acestui grup (Grupul de suport tehnico-ştiinţific – n.r.). S-a evaluat tot ceea ce a însemnat cele două săptămâni. Au fost două săptămâni în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, două săptămâni în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese şi recomandările specialiştilor din Grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le avem pentru 1 iulie, urmărind zilnic şi săptămâna care urmează evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor de terapie intensivă, evoluţia deceselor, precum şi respectarea normelor de precauţie, reguli de igienă, distanţarea fizică. (…) Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis, la nivelul grupului tehnic, să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la Digi 24.


Ba mai mult, ministrul Sănătății a mai declarat că circulația în anumite localități ar putea fi restricționată în cazul dezvoltării unor focare de coronavirus.

„S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Urmărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică”, a spus Tătaru la Digi24.

Nelu Tătaru susține că este analizată situația de pe Valea Prahovei și de pe litoral pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”, dar că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță.

„​Nu discutăm de carantina locurilor de vacanţă, discutăm de agenții economici care ar trebui să respecte regulile şi precauţiile care au fost stabilite (…) în măsura în care acele norme nu sunt respectate, atunci se vor lua măsuri la acei agenți economici”, a precizat Nelu Tătaru, pentru Digi24.

Amintim că prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat luni că următoarea etapă de relaxare care ar fi putut include redeschiderea restaurantelor, ar putea fi amânată.

„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare.

Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat premierul.

Liderul de la Palatul Victoria a convocat toate structurile din Guvern pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da da dispoziții de amplificare a controalelor.

„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor.

(…) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor.

(…) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuții de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

Prim-ministrul este îngrijorat mai ales după „exemplele” de pe litoral, în care românii au arătat că nu le pasă de măsurile de distanțare socială.