În curtea părinților au dat rod smochinii. Fructele sunt verzi la exterior, dar roz, dulci și parfumate la interior.
Nu au fost suficient de multe pentru o dulceață sau pentru a fi acompaniate cu foie gras, într-o zi de picnic. Așa că ne-am adaptat situației și le-am integrat într-o tartă despre al cărui gust nici nu pot să vă povestesc: o simfonie de gusturi, o combinație perfectă dintre dulce și sărat.
Rețeta de blat pe care v-o propun nu este cu făină albă. Dar dacă doriți o reteță rapidă și mult mai simplă, puteți să cumpărați aluat de tartă din comerț. Am încercat și această variantă. Am folosit și aluat sărat și dulce, nefiind prima dată când testăm rețeta. L-am preferat pe cel dulce.
Ni s-a părut că se potrivește bine cu restul ingredientelor. Dar e o chestiune de gust, așa că alegerea vă aparține.
Pentru blat aveți nevoie de 90 gr. de făină mix fibre fără carbohidrați (o găsiți la magazinele de specialitate sau o puteți comanda de pe internet), pe care o amestecați într-un castron cu jumătate de plic de praf de copt și un praf de sare.
În vasul robotului puneți 70 gr de cremă de brânză, 3 ouă, 7 gr de drojdie. Mixați până la omogenizare, folosind paleta de aluat. Adăugați făina pregătită anterior și 40 gr de de unt topit.
Dacă aluatul este prea moale mai adugați făină până ce puteți să îl adunați într-o bilă. Nu puneți prea multă făină, căci aluatul rezultat este lipicios la început, dar după ce se odihnește cam un sfert de oră devine ușor de manevrat.
Cât timp se odihnește aluatul, pregătiți ingredientele pentru umplutură. Veți avea nevoie de 140 gr de cremă de brânză (noi am folosit cremă de brânză fără lactoză), 250 gr de brânză de capră cremoasă, 8 smochine tăiate felii, o mână de miez de nucă prăjit puțin într-o tigaie, 2 lingurițe de miere, piper, busuioc.
Întindeți aluatul odihnit ca să obțineți o foaie, după ce ați presărat în prealabil cu puțină făină, ca să fie mai ușor de modelat. Puneți apoi foaia de aluat într-o tavă rotundă de tartă, tapetată cu o hârtie de copt.
Puneți crema de brânză peste aluat, iar după ce o întindeți uniform, presărați câteva frunze de busuioc. Adăugați brânza de capră ruptă în bucăți și, mai apoi, presărați un praf de piper. Apoi puneți smochinele tăiate felii și aranjați cum vă place. La final adăugați miezul de nucă printre feliile de smochine. Peste toate puneți cele două linguri de miere.
Încingeți cuptorul la 170 grade și bagați tava pentru aproximativ 50 minute.
Scoateți tava din cuptor și dați la rece. Tarta se degustă când este călduță și poate fi acompaniată cu un pahar de vin.
Prăjitură cu blat de biscuiți, fără coacere. Merită să încercați
Dulceață de zmeură și fursecuri fără zahăr. Două rețete obligatoriu de combinat