Tăriceanu, Stolojan şi Geoană se bat pe sceptrul de premier

Tăriceanu, Stolojan şi Geoană se bat pe sceptrul de premier

Cei trei s-au autopropus pentru şefia viitorului executiv.

Călin Popescu-Tăriceanu mai vrea patru ani. La guvern. Anunţul său, făcut ieri la Neptun, a fost urmat de cel făcut de Theodor Stolojan şi de Mircea Geoană. Aspiranţii la fotoliul de la Palatul Victoria şi-au împănat anunţurile cu atacuri reciproce. Premierul de la Neptun „Vă anunţ astăzi cu mândrie şi entuziasm că vreau să fiu candidatul PNL pentru funcţia de prim-ministru al României“, a spus Tăriceanu ieri la începutul Delegaţiei Permanente a PNL desfăşurate la Neptun. Au urmat aplauzele furtunoase ale liberalilor. Entuziasmul PNL în privinţa premierului Tăriceanu a fost împărtăşit doar de colegii de guvernare, liderii UDMR. „Eu îl consider un bun prim-ministru şi cred că a fost o guvernare foarte bună. Aşa că îi doresc succes pentru un nou mandat“, a spus Marko Bela citat de Mediafax. Premierul de la Costineşti În competiţia declanşată de Tăriceanu a intrat rapid şi Theodor Stolojan. Aflat la Costineşti, la Şcola de vară a tineretului PDL, el a anunţat că-şi va depune candidatura pe 12 septembrie, când PDL îşi va desemna premierul. „O să-mi depun candidatura, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu neapărat desemnat premier de către partid“, a spus el, lăsând deschisă şi posibilitatea altor variante precum Adriean Videanu şi Vasile Blaga. Pentru a demonstra cât de dornic este să ocupe această funcţie, Stolojan şi-a împuns rivalii cu ironii.

„Dacă vrei să devii premier îţi trebuie câteva calităţi. Pe domnul Geoană îl cunoaşte toată lumea cât de serios este, iar domnul Tăriceanu a învăţat după patru ani că infrastructura ar trebui să fie o prioritate. Deci, nu cred că românii îşi mai doresc un asemenea primministru“. Premierul de la Alexandria Asemeni lui Tăriceanu, Geoană s-a recomandat prin „mândria“ de a deveni premier. „Vreau să fiu mândru să reprezint un guvern al Alianţei PSD±PC, un guvern Mircea Geoană“, a declarat şi liderul PSD, aflat la Alexandria pentru un forum al agricultorilor. Desemnarea premierului ar urma să se facă în cadrul unui congres extraordinar al PSD anunţat de Geoană pentru sfârşitul lunii septembrie. Şi preşedintele PSD şi-a împănat aspiraţia la şefia guvernului prin atacuri la adresa rivalilor.

„Îl aud pe domnul Tăriceanu că doreşte încă patru ani de guvernare. Pentru ce, domnule Tăriceanu? Pentru 5 km de autostradă în patru ani? Pentru zero bani europeni în patru ani de zile? Pentru ce încă patru ani? Poate patru ani în opoziţie, pentru că asta maturizează şi face un om politic mai responsabil“, a spus Geoană. Apoi s-a luat la trântă şi cu premierul PDL. „Lacrimogenul lui Băsescu este o propunere simpatică, venită din partea unui partid hibrid“, a spus Geoană, numindu-l pe Stolojan „cel mai mare traseist politic“.

Premierul Tăriceanu, în schimb, a preferat să nu intre în dialog cu adversarii săi şi s-a abţinut de la declaraţii. Au atacat în schimb apropiaţii săi. Bogdan Olteanu, finul premierului, a fost primul: „Fără îndoială, Stolojan este singurul candidat pe care PDL-ul îl are pentru aşa ceva, de-asta l-au şi luat. Aşteptăm şi programul de guvernare caracteristic Domniei Sale, legat de confiscarea valutei şi de blocarea reformelor economice“, a spus Olteanu. Tăcere la Cotroceni Şeful statului, cel care nominalizează oficial premierul, nu a comentat cele trei autopropuneri, dar este cunoscută atât părerea lui nefavorabilă despre Mircea Geoană şi Călin Popescu- Tăriceanu, cât şi cea favorabilă despre Theodor Stolojan.

Ne puteți urmări și pe Google News