Tariceanu, indignat de fantomele trecutului

Dupa Norica Nicolai, a iesit la rampa si premierul.

Tariceanu a infierat metodele practicate recent de presedinte, in special cele legate de "mapa profesionala". Seful executivului l-a invitat pe Traian Basescu la o noua runda de negocieri pentru nominalizarea unui ministru la Justitie.

"Cand am auzit pentru prima oara formula "mapa profesionala" mi-am pus intrebarea ce este. Nu am auzit in viata mea de aceasta sitagma, de mapa profesionala a unui angajat din Romania. Ca sa constat ulterior ca aceasta "mapa profesionala" nu este altceva decat faimosul dosar de cadre.

La fiecare institutie sau intreprindere era acest Serviciu de cadre care se ocupa de viata fiecarui angajat. In acest dosar de cadre se treceau toate delatiunile posibile specifice perioadei comuniste: rudele care isi turnau membrii din familie, "prietenii", colegii de serviciu, informatiile care veneau de la securitate", a aratat Tariceanu tot ce a invatat el in ultimele zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai explicat ca dosarul de cadre era elementul de opresiune, elementul de instalare a fricii de care s-a folosit regimul comunist.

"Aceasta este renumita mapa profesionala, sintagma pe care toata lumea o preia si o foloseste cu o degajare surprinzatoare in aceste zile. Nu este altceva decat cel mai abject instrument cu care romanii erau tinuti sub teroare inainte de '90", a adaugat premierul.

Tariceanu a acuzat faptul ca "am ajuns la 18 ani dupa 1990 sa folosim dosarele de cadre dinainte de '90 si sa ii judecam pe oameni in functie de aceleasi criterii intr-o tara in care vrea sa fie democrata si europeana. Lasam fantomele trecutului sa planeze in continuare si sa decida asupra existentei noastre ca indivizi, folosim aceleasi instrumente pe care le folosea si regimul comunist pentru a judeca si trasa soarta unor oameni", a aratat acesta.

Premierul admite ca Norica a gresit

In opinia sa, situatia Noricai Nicolai este foarte clara. Seful executivului, a recunoscut ca ea a gresit, dar ca a fost sanctionata, cu alte cuvinte si-a luat pedeapsa. "Peste tot in lume in viata unui om care a gresit si si-a luat pedeapsa vine momentul in care este reabilitat si isi recastiga toate drepturile civile", a mentionat Tariceanu.

Astfel ca dupa ce s-a documentat in ceea ce priveste dosarul Noricai Nicolai, premierul l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la o noua intrevedere.

"Imi permit sa facem o intalnire pentru a lamuri aceast caz, pentru a analiza obiectiv lucrurile care sunt prezentate in acest dosar nenorocit de cadre, pentu a gasi o formula de iesi din impas cu privire la nominalizarea unui ministru al Justitiei. Eu cred ca ar trebui sa plecam de la un principiu al egalitatii de sanse, al dreptului fiecarui cetatean de accede la o functie publica atata timp cat cerintele legale sunt indeplinite. Si nu stiu nicio conditie legala pe care Norica Nicolai sa nu o indeplineasca", a conchis Tariceanu.

Totodata, premierul a atras atentia cererii CSM ca "mapele profesionale, dosarele de cadre asa cum ar trebui sa le numim, sa fie consultate doar de titulari". Seful guvernului si-a exprimat dorinta ca presedintele va tine cont de aceasta cerere a presedintelui CSM.

La final, Tariceanu a asigurat ca raspunderea politica pentru nominalizarea unui ministru si-o asuma primul-ministru.