Tăriceanu: Băsescu n-are atribuţii de coordonare

Tăriceanu: Băsescu n-are atribuţii de coordonare

„Preşedinţia nu are un rol de jucat în ceea ce priveşte coordonarea afacerilor europene.“

Acesta este răspunsul premierului Tăriceanu la articolul din „Evenimentul zilei“ pe marginea faptului că guvernul a eliminat prerogativele şefului statului privind chestiunile europene.

„Aceasta a fost practica în România de până acum. Tot ce înseamnă negociere de tratate, procesul de aderare la UE, au fost în sarcina guvernului“, a afirmat Tăriceanu, joi seară, în emisiunea „Fără frontiere“ de la TVR. Premierul susţine că hotărârea de guvern respectivă a instituit un mecanism de coordonare între instituţiile care au atribuţii în domeniul afacerilor europene, astfel încât poziţiile exprimate de ministere să nu fie diferite. Premierul califică EVZ drept „tabloid“ Guvernul a emis, recent, o hotărâre de guvern prin care reglementează acest domeniu. Potrivit hotărârii respective, şeful statului nu are niciun rol în stabilirea poziţiilor de negociere ale României, deşi parlamentul poate formula propuneri şi observaţii pe marginea listei mandatelor generale.

În legătură cu articolul publicat de „Evenimentul zilei“, premierul Tăriceanu a declarat: „Dacă tabloidele încep să se amestece în probleme de ordin constituţional şi în modul în care executivul tratează afacerile europene, daţi-mi voie să vă spun că nu mă văd obligat să răspund la astfel de prostii“.

Ne puteți urmări și pe Google News