Târg hand-made la Iaşi

Târg hand-made la Iaşi

Târgurile hand-made devin tradiţie la Iaşi. Două tinere întreprinzătoare au reuşit să adune zeci de artişti hand made din oraş şi să organizeze un târg special pentru ei, pe strada Lăpuşneanu.

„Din două în două săptămâni, artiştii hand-made vin pe strada Lăpuşneanu şi îşi expun lucrările, plătesc o taxă de participare la târg iar noi la rândul nostru plătim chiria la Primărie. Pe viitor ne-am dori să nu mai fim nevoiţi să vindem în stradă şi să rugăm să nu plouă, sperăm să găsim un sponsor, să ne ofere un spaţiu închis unde să organizăm târgul. Proiectul nostru a prins destul de bine la public, spre toamnă, pe lângă standurile cu vânzare, am dori să oferim trecătorilor şi momente artistice, să aducem mimi, clovni, să înveselim atmosfera”, a declarat organizatoarea Oana Vlasie.

„Epoca gablonţurilor a trecut”

Ieşenii pot vizita Târgul hand-made de pe strada Lăpuşneanu de vineri până duminică, între orele 10.00 – 20.00, de două ori pe lună. În acest weekend are loc cea de-a cincea ediţie a târgului, la care participă în jur de 20 de artişti. Tinerele care doresc să-şi reîmprospăteze lookul găsesc la târg haine vintage şi retro, la preţuri între 20 şi 50 de lei, brăţări croşetate, cercei coloraţi şi pandative, dar şi magneţi de frigider sau lumânări parfumate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi încercăm să-i obişnuim pe oameni cu ideea de hand-made. Epoca gablonţurilor a trecut, un artist hand-made îşi educă cumpărătorii, încearcă să rafineze gusturile. Brăţările expuse sunt croşetate de mama, tot ea face şi goblenuri pe care le vindem, eu mă ocup de realizarea bijuterilor. Anul trecut m-am apucat să fac cercei, am mers la Vama Veche să-i vând, a ieşit bine şi am decis să încerc să fac un ban din pasiunea mea întrucât nu am găsit un loc de muncă potrivit după terminarea facultăţii”, a declarat Ecaterina Anton, „asociata” Oanei Vlasie.

Bijuteriile croşetate

O apariţie inedită pe tarabe sunt bijuteriile create de o pensionară din Iaşi, care lucrează împreună cu sora ei, Anca Mazilu. Domna Nela le explică celor care îi vizitează standul cum e făcută fiecare bijuterie ieşită din mâna ei şi ia bucuroasă comenzi şi pentru ocazii speciale, botezuri, nunţi sau cununii.

„Bijuteriile mele sunt făcute din sârmă argintată prelucrată cu croşetul, pe care aplic sticlă de murano, perle de cultură, cristale sau pietre semipreţioase. Fiecare piesă e unică. Lucrez cu mare drag, în plus mai scot un ban în plus faţă de pensia amărâtă pe care o am”, spune doamna Nela. Fake food

La târg se găsesc şi lumânări parfumate, de diferite forme şi culori, care pot fi folosite ca elemente decorative, la preţuri între 1 şi 10 lei. Mare succes au lumânările care imită la perfecţie prăjitura cu fructe şi cănile pline cu cafea.

„În străinătatea este un adevărat curent „fake food”, ei fac lumânări în formă de hot-dog, banana-split, orice, m-am inspirat şi eu de la ei. Lumânările mele îşi păstrează aroma după ce le aprinzi, spre deosebire de cele luate din bazar sau aduse din China. Tot ce am pe tarabă este făcut de mine, tortuleţele fake, albinuţele, broşcuţele, îngeraşii, tot”, a declarat Sorin Istrate, un mic întreprinzător din localitatea ieşeană Miroslava.