Alternativa la concedieri: şomaj tehnic

Alternativa la concedieri: şomaj tehnic

Diminuarea câştigurilor sau concediul fără plată sunt două dintre soluţiile recomandate de specialişti pentru a evita disponibilizările bugetarilor.

Tăierea salariilor cu până la 20%, câteva zile de concediu fără plată sau şomaj tehnic pe perioade limitate sunt doar câteva dintre soluţiile pe care ar putea să le aplice guvernul, în cazul în care se opune disponibilizării personalului bugetar.

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, a adus în discuţie concedierea unui număr de 75.000 de bugetari, iar consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a pomenit cifra de 100.000 de angajaţi. Oricât de mulţi sau puţini ar fi, guvernul amână de mai bine de o jumătate de an să restructureze sectorul de stat.

Ce pagube aduc concedierile

Ne puteți urmări și pe Google News

Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că nu este de acord cu disponibilizările de la stat, deoarece consecinţa va fi că nu se vor mai plăti contribuţii sociale şi impozite din acele salarii, iar cheltuielile la bugetul de şomaj vor creşte.

Într-adevăr, pe termen scurt, cheltuielile ar urca, aceasta şi din cauza salariilor compensatorii care ar trebui acordate celor care vor părăsi sistemul. „Cu oameni daţi afară nu scapi de cheltuieli. Acest lucru se va întâmpla în mod real doar cu reduceri de salarii, când ies mai puţini bani din buzunarul statului”, consideră Şerbănescu.

Soluţia vecinilor din Ungaria a fost să taie salariile de la stat cu 20% şi aceasta ar putea echilibra şi bugetul României, sunt de părere surse guvernamentale.

Însă este puţin probabil că o asemenea măsură s-ar putea aplica şi la noi, după ce executivul şi-a asumat doar îngheţarea salariilor, nu reducerea acestora.

Potrivit unui calcul al analistului economic Dragoş Cabat, o reducere a salariilor cu 10% s-ar traduce prin scăderea cu 2% a cheltuielilor bugetare şi, totodată, cu diminuarea deficitului bugetar cu 0,75% din produsul intern brut.

Recomandări din privat

Şomaj tehnic pentru perioade limitate, schimbarea joburilor din full time în part time şi reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile sau, în caz extrem, chiar la trei zile sunt alte câteva soluţii pe care le recomandă Loreda Dragomir, director operaţional la Stanton Chase International.

În plus, pot fi economisiţi bani prin compensaţii variabile compuse din salariu fix şi bonusuri în asigurări medicale, pensii private şi tichete, spune specialistul, pentru EVZ.

Potrivit acesteia, trebuie asigurată „reorientarea profesională prin formarea de parteneriate cu alte companii pentru crearea unor centre de suport unde angajaţii din sectorul bugetar să poată fi direcţionaţi sau chiar reangajarea celor disponibilizaţi din sectorul bugetar în alte departamente, instituţii sau companii”.

Loreda Dragomir avertizează că persoanele nu trebuie disponibilizate la întâmplare, ci doar în urma unei evaluări clare, bazate pe competenţe. „Se pot face economii din schimbarea joburilor din full time în part time sau din reducerea săptămânii de lucru.”, LOREDA DRAGOMIR, director operaţional Stanton Chase International

FOAME DE BANI

Finanţele pregătesc noi impozite

Subiectul extinderii bazei de impozitare a revenit pe agenda Ministerului Finanţelor, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut măsuri concrete în această direcţie, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu miniştrii, marţi, la Cotroceni.

„Mărirea bazei de impozitare este o necesitate şi vom analiza posibilitatea extinderii acesteia şi în funcţie de suportabilitate”, a declarat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ieri, la finalul şedinţei de guvern. Şeful statului a avertizat guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească în acest an 7% din produsul intern brut (PIB) şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă.

Preşedintele a cerut măsuri suplimentare, precum reducerea mai mare a cheltuielilor publice şi de personal, extinderea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor de la impozitare.