Artiştii participanţi la Tabăra de Creaţie Plastică Rubin – Dubova 2010 sunt: Ana Adam, Sorin Bijan, Horia Bojin, Iulian Vitalis Cojocariu, Gheorghe Fikl, Tiberiu Giucă, Elicondiu Iovan, László Mátyás, Cristian Sida, Nada Stojici şi Sorin Vreme.

Ca principiu, nimeni nu le impune plasticienilor o temă, fiecare fiind lăsat să creeze, inspirat de cadrul natural. Dacă Horia Bojin va sculpta, în piatră, Sorin Vreme a anunţat că vrea să se axeze pe creaţii video, pornind de la faptul că în comunism prin zona respectivă oamenii încercau să treacă frontiera în fosta Iugoslavie.

Elicondiu Iovan va aborda tehnici fotografice (pentru care s-a dotat, pe lângă aparatul foto, cu mai multe peruci), iar restul artiştilor vor picta sau vor face grafică pe pânze şi cartoane de diferite dimensiuni.

“Acest proiect este un demers firesc al Fundaţiei Rubin, pornind de la misiunea asumată – aceea de repunere a artistului în postura de epicentru al sensibilităţii comunitare, precum şi de la afirmarea, de către fundaţie, a supremaţiei valorii estetice faţă de orice alte norme sau motive contingente", explică Stelian Cirţ, iniţiatorul taberei artistice şi preşedintele fundaţiei organizatoare.

La închiderea din acest an a taberei, sâmbătă, 7 august, plasticienilor li se vor alătura câţiva scriitori timişoreni, care, la lumina focului de tabără vor citi din lucrările lor inspirate de Dunăre.

Seara de lectură este parte integrantă a proiectului “Dunărea, corp viu" derulat de Administraţia Bazinală de Apă Banat împreună cu Uniunea Scriitorilor din Timişoara.