Pe platformele ascunse printre fostele grajduri se întind acum munţi de cioburi de sticlă. Potrivit unor martori, de două-trei zile în zonă tot şi-au făcut apariţia maşini de mare tonaj, care descărcau deşeurile de sticlă. Când au văzut că nu se mai opresc, oamenii au anunţat poliţia.

„Am înţeles de la şoferi că deşeurile veneau de la Bărcăneşti, din judeţul Prahova, de pe centura Ploieştiului, de la ceva sere de acolo. Estimăm că aici sunt 250 – 300 de tone de deşeuri de sticlă”, a declarat azi Mihai Scărlătescu, viceprimarul din Sântana.

Amendă de 90.000 de lei

Autorităţile locale bănuiesc că sticla ar fi urmat să fie îngropată, pentru a i se pierde urma, deşi şoferii au declarat că sticla depozitată la Sântana ar fi fost adusă pentru a fi spălată şi transportată în Ungaria.

„Pe platformele respective nu există instalaţii şi condiţii pentru spălarea sticlei. Societatea comercială, care este atât furnizorul deşeurilor, cât şi cumpărătorul acestora, a fost sancţionă cu amendă de 90.000 lei. Acest tip de deşeuri trebuie duse la firmele specializate în reciclarea sticlei. Momentan piaţa este închisă. În mod normal, gropile de gunoi nu primesc deşeuri sortate de sticlă”, a declarat Monica Jitariu, comisar şef al Gărzii de Mediu Arad.

Garda de Mediu a cerut firmei ca în câteva zile să cureţe zona şi să aducă terenul la starea iniţială, iar mai multe camioane, care nu fuseseră descărcate încă, au fost trimise înapoi cu ajutorul poliţiei. Ancheta continuă acum atât în Arad, cât şi în Prahova.

Potrivit autorităţilor, firma care a depozitat deşeurile se numeşte SC Hild Real SRL din Leş, judeţul Bihor, şi ar fi încheiat un contract cu unul dintre chiriaşii fostei ferme, prin care acesta era de acord să primească tonele de sticlă.