Spre la Liceul Electrotimiş, elevii stau la ore cu hainele pe ei din cauză că E.On Gaz a deconectat şcoala de la reţeaua de gaze. Motivul: neplata la timp a unor facturi din luna iunie şi lipsa banilor pentru rebranşarea unităţii. Numai rebranşarea costă 8.000 de lei, iar garanţia percepută de E.On Gaz se ridică la 20.000 de lei, după cum ne-a declarat directorul adjunct al instituţiei şcolare, Rodica Ehegartner.
Datorii de milioane de lei
Per total datoriile şcolilor la plata utilităţilor depăşesc 4,1 milioane de lei, cele mai mari datorii fiind înregistrate de 15 grupuri şcolare. Unele dintre instituţiile de învăţământ timişene riscă să rămână fără agent termic sau electricitate.
„Sunt câteva şcoli care au ajuns să fie deconectate de la utilităţi. În perioada august-septembrie a fost o sincopă, prin care se prevedea trecerea şcolilor în grija inspectoratului teritorial şi, din acel moment, primăria nu a mai onorat plăţile acestor utilităţi. Sunt şcoli debranşate de la reţeaua de gaz şi somaţii pentru neplata facturilor de la reţeaua electrică”, explică consilierul local Petru Ehegartner.
Alte şcoli au datorii de peste un milion de lei la plata chiriei. Între acestea e vorba de Liceul de Arte Plastice, cu o datorie de 1,3 milioane de lei, de Colegiul Naţional Bănăţean, care are chirii restante în valoare de 300.000 de lei, şi de Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, cu o datorie de 244.000 de lei.
Vină pasată de la unii la alţii
Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, gestionarea banilor alocaţi şcolilor şi grădiniţelor ţine de centrele bugetare, adică de şcoli.
„Noi alocăm banii centrelor bugetare, mai departe şcolile îi gestionează aşa cum consideră”, a declarat Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara.
În schimb, directorii şcolilor acuză municipalitatea că nu face plăţile punctual. „Ajungem în astfel de probleme datorită punctualităţii ordonatorului principal de credite, municipalitatea. Primăria nu a virat banii la timp”, susţine directorul Liceului Electrotimiş, Rodica Ehegartner.
Pe de altă parte, consilierii locali vor să elaboreze un proiect de hotărâre prin care se vor aloca fonduri pentru izolarea termică a unităţilor de învăţământ din Timişoara, ceea ce va duce şi la o scădere a facturilor la energia termică.