Surprizele relocarii slujbei

Surprizele relocarii slujbei

Mutarea angajatilor de la centru in teritoriu este tot mai practicata, mai ales de marile companii.

Daca superiorul te-a anuntat ca trebuie sa te muti, cu "casa si masa", de la Bucuresti la Vaslui, de exemplu, s-ar putea sa nu-ti surada deloc ideea. Prima ta reactie la aflarea vestii este insa extrem de importanta.

"Asculta-ti seful pana la capat si cere timp pentru a cantari oferta. Nimeni nu te forteaza sa raspunzi imediat. O zi in plus iti da sansa sa-ti pui gandurile in ordine", spune Margaret Morford, presedinte si patron al HR Edge, o firma de consultanta in management, din Nashville, citata de "New York Times".

"Afla mai intai ce presupune aceasta relocare. Este posibil sa fie o excelenta oportunitate de a-ti renegocia pachetul salarial si de a ti se da sansa sa evoluezi in cariera", recomanda Ramona Jijie, consultant al Advice Human Resources, din Bucuresti.

Refuzul politicos Daca ai decis ca nu vrei sa pleci spune-i asta sefului fara sa folosesti un ton agresiv si nepoliticos. Este important ce si cum spui. Trebuie sa rezulte clar ca nu vrei sa te muti, dar ca, in acelasi timp, esti fidel firmei.

"Orice efort de a colabora asupra unei solutii arata ca esti dispus sa contribui la succesul echipei. Probabil, cel mai comun substitut pentru mutare este teleconferinta. Alta optiune este un transfer modificat, trei-patru zile lucrezi la un birou satelit, iar restul saptamanii, de acasa. O alta optiune ar fi si amanarea relocarii", recomanda Michelle Tillis Lederman, fondator al Executive Essentials, o companie de training din New York, citat de "New York Times".

Daca ai refuzat oferta, pregateste-te si pentru consecinte neplacute. S-ar putea sa fii supus unui tratament care-ti va da de gandit. Poate chiar vei fi nevoit sa-ti cauti alt job, mai ales daca in contractul de munca este specificata varianta relocarii. "In acest caz, a nu te supune echivaleaza cu demiterea", precizeaza Loredana Vladareanu, HR Consultant al Business Intelligence Alliance, din Bucuresti.

Avantaje > David Nour, managing partner la Nour Group, o firma de consultanta din Atlanta, citat de "New York Times", a observat ca transferurile cresc adesea importanta unui angajat in cadrul organizatiei.

> Un transfer te poate ajuta la crearea unei noi experiente pe care altfel nu o vei avea.

> Financiar s-ar putea s-o duci mult mai bine - prime de instalare, leafa mai mare.

> De regula, confortul locativ este sporit. Firmele ofera celor relocati locuinte luxoase, unde sa se poata muta toata familia.

Dezavantaje > Daca nu ti se va permite sa te muti cu familia, vei cheltui multi bani pe calatoriile spre/dinspre casa.

> Avansarea in functie va veni mai greu. Si asta pentru ca iti va lua ceva timp sa pui pe picioare un nou centru in teritoriu, chiar daca ai acel "know how".

> S-ar putea sa fii nevoit sa ramai definitiv unde ai fost trimis.

> Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca-ti vei vedea prietenii foarte rar sau deloc.

> Vei avea de platit facturi la telefon mult mai mari decat de obicei.

Ne puteți urmări și pe Google News