Reprezentanţii statului român la Berna n-au pregătit un plan de asistare a fanilor tricolori la Euro 2008 pe motiv că „nu punem răul înainte“.
Europenii îşi potrivesc ceasurile: până la începerea Campionatului European de fotbal au mai rămas aproape 100 de zile, iar pregătirile sunt în toi. Toată lumea are câte ceva de pus la punct. Agitaţia e maximă, organizatori şi oaspeţi, echipe şi suporteri, cu toţii sunt preocupaţi ca lucrurile să iasă perfect.
În mijlocul acestei agitaţii, românii par să fi rămas imuni la febra evenimentului. Federaţia a organizat prost distribuirea on-line a biletelor la meciuri, stafful tehnic al tricolorilor a pus la cale doar trei amicale cu echipe de mâna a doua, în timp ce lucrătorii de la Ambasada României în Elveţia - ţara unde vor avea loc meciurile Grupei C, din care face parte echipa noastră - dorm liniştiţi. Mai puţin optimişti, elveţienii ne-au pus la treabă EVZ a încercat să afle, cu trei luni înainte de începerea Europenelor, cum se pregătesc să întâmpine reprezentanţii statului român valul fără precedent de suporteri ai tricolorilor care va asalta la vară Elveţia. Ştiind incidentele pe care aripa radicală a galeriilor le provoacă la aproape fiecare etapă în Liga I, dar şi că - previzibil - acolo unde se strâng mii de oameni, inevitabil unii dintre ei vor provoca sau se vor confrunta cu diferite probleme, ar fi fost de aşteptat ca autorităţ ile noastre să pregătească un plan.
O strategie atât pentru a-i ajuta pe conaţ ionalii care vor intra în impas, cât şi pentru a preveni eventualele acte de dezordine. Ionel Nicu Sava, ambasadorul României în Elveţia, ne anunţă însă că nu-şi face griji în privinţa comportamentului suporterilor români în Ţara Cantoanelor.
„Fanii echipei na- ţionale au demonstrat că ştiu să se poarte şi nu vreau să punem răul înainte“, spune, senin, ambasadorul, care are totuşi scuza de a fi nou în post (a preluat conducerea misiunii în urmă cu doar o lună). Mai conştiincioşi şi mai puţin optimişti, elveţienii au altă atitudine. „Ni s-a cerut să colaborăm cu poliţia locală. Pe perioada Campionatului European vom trimite oameni din ambasadă care să colaboreze cu forţele de ordine. Dar, repet, sper să nu fie cazul să intervenim“, spune diplomatul român. Se estimează cel puţin 6.000 de români la fiecare meci Atitudinea lejeră a ambasadorului surprinde, ştiut fiind faptul că turneele finale ale Europenelor şi Mondialelor devin adevărate festivaluri ale berii. Deocamdată, singura iniţiativă a fost aceea de a organiza, în afara ambasadei existente în capitala Berna, un birou temporar şi la Zürich.
„Aceste două puncte de lucru se vor concentra aproape exclusiv asupra problemelor pe care le vor avea suporterii echipei naţionale“, dă asigurări ambasadorul. Oficial, în Ţara Cantoanelor sunt 3.600 de români rezidenţi. Se estimează că mulţi dintre aceştia vor fi prezenţi pe stadioanele din Zürich şi Berna, la meciurile echipei naţionale a României, dar e de aşteptat ca alte câteva mii să vină din ţară, dar şi din Italia şi Germania.
„Cred că vom avea aproximativ 6.000 de români la fiecare meci din faza grupelor“, spune Ionel Sava. Diplomatul ne asigură că va merge să-i încurajeze pe tricolori înaintea primului meci, cel cu Franţa, de pe 9 iunie. „Nu cred că vom ieşi din grupă, dar sper ca măcar la meciul de la Berna, cel cu Olanda, să avem parte de o victorie“. EXPOZIŢIE 24 mai: ziua României la Berna În săptămânile premergătoare deschiderii Campionatului European, la Berna se vor organiza zilele ţărilor care fac parte din Grupa C. Ziua României va fi pe 24 mai. „Vom avea standuri de unde elveţienii vor putea cumpăra obiecte cu specific românesc. Vor veni formaţii de muzică populară şi de muzică uşoară să cânte aici“, spune ambasadorul. Românii care locuiesc în Ţara Cantoanelor cred că elveţienii vor fi de partea noastră. „România e clar un outsider şi e posibil să fim simpatizaţi tocmai din cauza faptului că suntem consideraţi mai slabi“, spune Cosmin Păun, un român care locuieşte de cinci ani în Zürich. Cosmin este programator la o firmă de software şi în timpul liber coordonează site-ul „casaromanilor. ch“ (portalul românilor din Elveţia). „La meciul Italia - România nu cred că vor fi prea mulţi elveţieni pe stadion. Sunt foarte mulţi italieni care locuiesc în Zürich şi în apropiere“, spune Cosmin.
El este unul dintre fericiţii câştigători ai „tombolei“ organizate de FRF pe 11 februarie: „Am obţinut bilete pentru meciurile de la Zürich, cu Franţa şi Italia. La meciul cu Olanda nu voi merge pentru că se joacă la Berna, într-o marţi, şi n-aş putea să mă deplasez până acolo în timpul săptămânii, când muncesc“. DESTINAŢIE Elveţia, ţara crampoanelor Oraşele care găzduiesc meciuri la Euro 2008 au intrat în febra pregătirilor şi, odată cu apropierea de startul competiţiei, iureşul se va intensifica. Se schimbă traseele mijloacelor de transport în comun şi orice spaţiu liber devine parcare. Una dintre televiziunile elveţiene organizează un concurs la care participă oraşele ce găzduiesc meciuri de la Euro, într-o luptă pentru titlul de cea mai bună gazdă. O firmă care comercializează produse electronice încearcă să dea lovitura printr-o campanie promoţională neobişnuită. Dacă naţionala lui Jakob Kuhn trece de grupe, elveţienii se vor alege cu televizoare color fără a plăti vreun franc! Fiecare oraş din Elveţia produce câteva sortimente de bere, iar localnicii ţin foarte mult la produsul lor. O bere costă până la 4 franci elveţieni, adică în jur de doi euro şi jumătate.