Timp de două zile, câteva sute de maratonişti vor alerga aproape 200 de kilometri.
Între 24 şi 25 mai, sute de atleţi din toată Europa vor veni la Arad pentru a participa la cea de-a XIX-a ediţie a supermaratonului internaţional Békéscsaba-Arad-Békéscsaba.
Organizatorii estimează că la start se vor înscrie în jur de 400 de concurenţi, care se vor întrece la mai multe categorii: individual, ştafetă, role sau biciclete. Viceprimarul din Arad, Levente Bognar, spune că cei interesaţi se pot înscrie la supermaraton fie la sediul primăriei din Békéscsaba, fie la sediul Primăriei Arad, la Direcţia de Asistenţă Comunitară. Nu contează locul obţinut Atleţii care au participat la ediţiile anterioare spun că important e sentimentul pe care îl au atunci când participă. Indiferent de momentul când trec linia de sosire, pentru ei bucuria e la fel de mare. Vedetele competiţiei sunt cei care reuşesc să alerge toţi cei 103,8 kilometri spre Arad şi cei 93,1 kilometri spre Békéscsaba. Dar asta nu înseamnă că performanţele echipajelor de la ştafetă, ciclism sau role sunt de neglijat. Startul maratonului se va da sâmbătă, 24 mai, din Ungaria, la ora 9.00 dimineaţa, iar primii maratonişti sunt aşteptaţi să ajungă în faţa Primăriei Arad după 8 ore bune de alergat. În general, primii care ajung la linia de sosire de la Arad sunt bicicliştii, iar printre ultimii se numără cei care aleargă la proba de individual. Startul spre Ungaria se va da duminică, 25 mai, de la 9.00 dimineaţa, ora României.
Aleargă 11 ore încontinuu
Anul trecut, o parte dintre concurenţi au fost nevoiţi să renunţe la competiţie din cauza ploii, iar primii maratonişti au ajuns în centrul Aradului în jurul orei 16.00. Viceprimarul Bognar Levente, cel care a făcut ca această competiţie să devină o tradiţie pentru Arad, spune că sportivii la individual aleargă fără oprire aproximativ 8 ore, iar alţii nu renunţă nici după 11 ore. În 2007, primul concurent de la categoria individual a ajuns la Arad după ce a alergat cei 103,8 km în 7 ore şi 46 de minute, iar ultimul a ajuns la linia de sosire după 11 ore şi 25 de minute.
La ediţia de anul acesta fusese invitată de onoare Gabriela Szabo, însă organizatorii au anunţat că atleta a refuzat invitaţia, pe motiv că în perioada respectivă trebuie să participe la nunta unei bune prietene.
Valoarea totală a premiilor puse în joc în cadrul maratonului se ridică la peste 10.000 de euro, în bani şi obiecte.
TRADIŢIE
Prima ediţie, în urmă cu 11 ani
Supermaratonul Békéscsaba- Arad-Békéscsaba a început în urmă cu 11 ani, când trecerea frontierei nu se făcea prea uşor. De aceea, la prima ediţie, unii concurenţi au pierdut, pentru că nu au putut trece graniţa. „Totul a pornit pentru a demonstra că o competiţie sportivă poate să aducă mai aproape comunităţile, despărţite pe atunci de frontiere. Acum a devenit un simbol dintre Arad şi Békéscsaba“, spune viceprimarul Levente Bognar. Organizatorii se gândesc chiar să modifice traseul, pentru a-l face cât mai sigur. „Ne gândim să schimbăm traseul de la Turnu spre Variaşul Mic, pentru a evita să mai ieşim pe DN 7. În plus, acum avem drumuri asfaltate la frontieră şi am putea atrage şi alte localităţi“, mai spune viceprimarul Bognar.