"Aceasta a fost cea mai dificilă sarcină pe care am avut-o în aproape 20 de ani ca politician la acest nivel", a declarat ministrul justiţiei şi migraţiei Morgan Johansson în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm. 

Planul are la bază propunerea formulată de coaliţia la guvernare de centru-stânga din luna noiembrie anul trecut, ca urmare a unui aflux record de solicitanţi de azil în ţară. 

Cu toate acestea, noul plan reduce din restricţiile dure propuse iniţial ca urmare a criticilor venite din partea unor experţi, altor autorităţi şi agenţii guvernamentale. 

Conform modificărilor aduse propunerii din noiembrie permisele de şedere temporară vor fi prelungite la 13 luni în loc de 12 luni, ceea ce înseamnă că refugiaţii vor beneficia de ajutoare sociale, precum alocaţiile pentru copii. 

Totodată, cei care vor avea un loc de muncă ar putea primi permise de şedere permanentă. Cu toate acestea, acest lucru nu se va aplica în cazul tinerilor sub 25 de ani, cu excepţia cazului în care aceştia dispun de o diplomă de terminare a liceului. Acest lucru este prevăzut pentru a evita ca tinerii refugiaţi să abandoneze şcoala pentru a căuta locuri de muncă. 

În unele "cazuri speciale" reîntregirea familiei şi procesul de a obţine reşedinţă permanentă pentru minori, de exemplu în cazul copiilor cu probleme de sănătate, se vor putea realiza mai uşor. 

"Nu este ca şi cum ne-am fi închis graniţele. Mai mult de o sută de solicitanţi de azil sosesc în fiecare zi. Noi facem mai mult decât face oricine altcineva, facem cel mai mare efort umanitar după cel de-al doilea război mondial. Cred că ar trebui să fim foarte mândri de asta", a afirmat Johansson citat de tabloidul suedez Aftonbladet.