Subsecretarul Baciu de la ANRP impunea mita "de bun simţ" la 20%

Subsecretarul Baciu de la ANRP impunea mita "de bun simţ" la 20%

Documentele din dosarul despăgubirilor frauduloase în urma căruia a fost arestat, Remus Baciu, subsecretarul de stat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) dezvăluie dimensiunea fenomenului mitei din instituţie.

O convorbire telefonică, dintre Camelia Andruşenco, fosta consilieră a ministrului Cristian David şi un proprietar de drept, surprinde negocierea procentului de şpagă. Astfel, Elena Albu, una dintre titularele despăgubirii, spune la telefon: "...ăă..eu n-o să vă dau, numa 15% din acţiuni", moment în care intervine brusc Andruşenco care-i cere să nu discute acest subiect la telefon.

Recunoştinţa lui Baciu Un alt moment al negocierii face referire la partea lui Baciu. După ce a luat legătura cu cele patru titulare de drept, fosta consilieră ministerială a discutat cu Baciu despre pretenţiile sale. El a cerut un lucru: despăgubiţii trebuie să fie "recunoscători". "Ceva de bun simţ", "acolo, de bun simţ". Din discuţii reiese că fostul secretar de stat avea de ales cum primea şpaga: în acţiuni sau bani. Şi a ales banii. Într-o altă interceptare audio - video din biroul demnitarului, Camelia Andruşenco a scris pe o foaie de hârtie "10, 15 sau 20" cu referire la procentul care i se cuvenea din valoarea totală a despăgubirii. Baciu a scris "20" şi a întrebat-o partenera "de afaceri" dacă "intră" şi ea.

Ce spune "folclorul urbei" O altă interceptare din Andruşenco cu una dintre proprietarele de drept arată mercurialul şpăgii la ANRP. "Din folclorul urbei am auzit că ...se dă...între 20 şi 50% din valoarea despăgubirii". În cele din urmă, procurorii au stabilit că Baciu a primit 15% din valoarea despăgubirilor, respectiv 1.817.500 de lei iar partenera sa, 682.600 de lei, aproximativ 3% din valoarea activelor ce au fost restituite. Documentele de la dosar arată că cele patru proprietare trebuiau să primească despăgubirile încă de acum patru ani.

La ordinele subsecretarului de stat Într-o discuţie din 28 iunie 2011, înregistrată în biroul lui Baciu, Andruşenco i-a cerut acestuia să se implice pentru urgentarea acordării de despăgubiri pentru patru cunoştinţe. Demnitarul s-a implicat personal, cerând la data de 13 iulie subordonatei "Adriana" aducerea dosarului şi depistarea eventualelor documente care lipsesc. Procurorii consemnează că Andruşenco şi Baciu discutau "în şoaptă şi în scris". Una dintre cele patru persoane care a intrat "peste rând" în posesia acţiunilor la Fondul Proprietatea şi, ulterior, a încasat contravaloarea lor a ridicat banii de BCR Amzei, unde s-a întâlnit cu fosta consilieră a lui Cristian David. Pe 8 august, a ridicat 450.000 de lei şi cea mai mare parte a lor a ajuns, în aceeaşi zi, prin intermediul lui Andruşenco la Baciu. Întâlnirea a fost stabilită în zona Restaurant Terasa Doamnei. De teamă că o să transporte prea mulţi bani, Baciu a anulat întîlnirea de la restaurant şi s-a dus acasă la Andruşenco, de unde a plecat cu banii într-o pungă de la Mega Image. Imediat a fost prins în flagrant.

Bani inscripţionaţi O a doua femeie care dorea să fie despăgubită mai repede i-a înmânat lui Andruşenco 927.000 de lei, bani scoşi din bancă. Fosta consilieră i-a dat lui Baciu 400.900 de lei, în timp ce diferenţa a păstrat-o pentru ea. Faţă de acest aspect, procurorii l-au anchetat şi pe Gheorghe Ciubotaru, soţul fostei consiliere de ministru. El a fost arestat ulterior, unul dintre motive fiind acela nu a mai restituit banii însemnaţi cu menţiunea "TRAFIC", însemn făcut de procurorii DNA pe banii din bancă. În primă instanţă, Ciubotaru a fost lăsat de procurori să se ducă acasă pentru a aduce banii primiţi cu titlu de mită, partea familiei. S-a întors după patru ore şi jumătate, fără bani şi cu o poveste aiuritoare. Astfel, acesta a povestit anchetatorilor că pe 28 august l-a condus pe fiul său la locuinţa unui individ din Sinaia. Acolo a lăsat şi o serie de bagaje în care credea că sunt şi banii. După câteva zile i-ar fi cerut individului din Sinaia să-i aducă bagajele într-o parcare, însă banii lipseau.

Dosar disjuns

Din stenogramele interceptărilor telefonice reiese clar că aceştia au încasat partea lor de mită: - Andruşenco: după aia ce facem, cum facem? Maine e...îi depun la bancă! Asta îţi spun, mâine e...că astăzi nu ne putem întâlni cu tipul că e pe drum. - Ciubotaru: să mergem la bancă să-i depunem pe-ai noştri? - Andruşenco: Nu, nu astăzi. Potrivit rechizitoriului DNA, Remus Baciu şi alţi funcţionari din cadrul ANRP vor fi cercetaţi într-un dosar separat, caz constituit în urma mai multor interceptări telefonice în care fostul secretar de stat discuta cu diferiţi angajaţi ai instituţiei. Într-o altă convorbire telefonică cu Baciu, Andruşenco numea "babe" pe foştii proprietari care aşteptau a fi despăgubiţi. "Nu mai vrem babe (referitor la titularii de drept ai despăgubirilor). Deci noi personal n-am făcut încă..." Baciu către Andruşenco: mă, vino tot acolo. Adu şi tu o sticlă de vin. Şi mergem la terasă acolo. Bem o... (neinteligibil)...alea, alea.

Şpăgi din despăgubiri Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iunie - august 2011, Remus Baciu, deţinând funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, cu rang de subsecretar de stat, a pretins şi primit foloase materiale pentru sine, cu ajutorul lui Andruşenco Camelia, pentru a-i determina pe funcţionarii din cadrul aceleiaşi instituţii să urgenteze "finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989)", se arată în comunicatul procurorilor. Concret, prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) din 27 octombrie 2008, s-a aprobat plata, către Elena Albu, Elisabeta Androne, Valeria Stan, Petra Vişan şi alţi titulari, a unor despăgubiri în valoare de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), aferente unui teren în suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Cu toate acestea, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

Baciu - 20% În perioada iunie-august 2011, Baciu a cerut, cu ajutorul lui Andruşenco, de la cele patru titulare ale despăgubirilor un procentaj de 20% din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD , diminuat ulterior la 15%, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 lei (reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 euro), din care şi-a însuşit 1.134.900 lei (echivalentul a 270.215 euro). Astfel, Baciu a primit pe 8 şi pe 14 august 2011 câte 367.000 de lei, iar pe 26 august 2011, suma de 400.900 de lei, ocazie cu care s-a organizat flagrantul. Restul banilor, adică 682.600 de lei (echivalentul a 162.523 de euro) a fost însuşită de Andruşenco Camelia care, în desfăşurarea activităţilor a fost ajutată de soţului său, Gheorghe Ciubotaru. Baciu, Andruşenco şi Ciubotaru au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile. "În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Remus Baciu Virgil (până la concurenţa sumei de 734.000 lei, reprezentând valoarea bunurilor identificate), Andruşenco Camelia Teodora şi Ciubotaru Gheorghe până la concurenţa sumei de 682.600 lei", mai arată DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News