Cu toate că a declarat subiectele de la Bacalaureatul 2009 secrete de serviciu, Ministerul Educaţiei a decis să publice pe net, pe 1 martie, variantele din care vor fi generate testele în zilele de examen.
Tinerii care vor susţine vara viitoare examenul de Bacalaureat vor avea subiectele postate pe internet, la 1 martie. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a decis să declare subiectele de Bacalaureat secret de serviciu. Cu toate acestea, liceenii vor cunoaşte, cu mult înainte de examen, structura variantelor pentru probele scrise, respectiv subiectele pentru probele orale.
„Subiectele pentru examenul de Bacalaureat se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu din momentul demarării acţiunii de elaborare a acestora şi până în momentul în care devin publice“, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a Bacalaureatului, publicată ieri de MECT.
Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar va posta pe website (www.edu.ro) structura subiectelor pentru probele scrise şi a biletelor pentru probele orale la data de 30 noiembrie 2008, se mai arată în metodologie. Deciziile Ministerului Educaţiei au fost luate după ce, în această vară, Bacalaureatul a ajuns la DNA atât la Sighetul Marmaţiei, cât şi la Bucureşti.
Nota 10 pentru olimpici
Tinerii care termină liceul trebuie să precizeze, până pe 16 martie, opţiunile pentru obiectele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de Bacalaureat. Cei care, în una dintre clasele a IX-a - a XII-a, au obţinut premii la concursuri sau olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către MECT au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba de examen a cărei disciplină a fost inclusă în programa de concurs. Echivalarea se face cu nota maximă.
Teze unice cu doi corectori
Pe de altă parte, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a vor susţine Tezele cu subiect unic câte unul în bancă, în ordine alfabetică pe clase şi nu pe şcoală, după cum se precizează în metodologia de organizare şi desfăşurare a Tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, în anul şcolar 2008-2009.
Fiecare lucrare de la Tezele cu subiect unic va fi corectată de doi profesori. Unul dintre aceştia este profesorul de specialitate care a predat la clasă şi care va corecta lucrările în şcoală, iar celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza. Evaluarea se va face în maximum trei zile de şcoală, inclusiv ziua în care se va susţine proba. Tezele care iniţial au primit note finale cuprinse între 4,50 şi 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99 sau o notă finală cel puţin egală cu 9,50, vor primi nota definitivă acordată de comisia de contestaţii.
În semestrul I, calendarul tezelor, comun pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, are următoarea configuraţie: 25 noiembrie - limba şi literatura maternă, 3 decembrie - limba şi literatura română, 11 decembrie - matematică, 16 decembrie - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a).