Supărarea lui Marius Alexe, zis şi Bean, solistul proiectului Subcarpaţi pe postul Pro TV şi pe trustul MediaPro a început cu emisiunea "Românii au talent", a continuat cu "Masterchef" şi a explodat odată cu o ştire cu silicoane de pe Acasă TV. Bean a lansat, ieri, pe Facebook, acuzaţii cum că Pro TV-ul îi foloseşte muzica, fără a-l întreba, în contexte în care "pervertesc orice încercare calitativă de a revitaliza muzica folclorică românească". Aproape 600 de oameni au reacţionat pozitiv pe Facebook la acuzaţiile artistului. Unul dintre fani a precizat că şi piesa "Doina spiritului" ar fi fost folosită în emisiunea "Apropo TV".

Scânteia de scandal

Prima acuzaţie a lui Bean împotriva Pro TV-ului vizează o semifinală din primul sezon al emisiunii "Românii au talent", ce a avut loc pe 9 aprilie 2011.

În acel show, trupa de dans Freakquency, care participa în concurs, a dansat pe piesa "Hora fericirii", ce face parte din repertoriul Subcarpaţi.

"Când am încercat să postez pe forumul lor, cum că Subcarpaţi cântă piesa, mi-a fost şters mesajul de către forumul Pro TV-ului"
, a scris Bean. Apoi, acuzele se îndreaptă către ediţia din 17 aprilie 2012 a emisiunii "Masterchef". Pe fundal, printre altele, s-a auzit şi piesa "Mircea Alimoş", ce se regăseşte pe albumul "Etnologic". "Şi noi gătim, dar când a dat-o-n nunţi şi botezuri, s-a agravat treaba", a comentat Bean.

Sorcove cu silicoane

"Cireaşa nesimţirii", cum este numită de artist cea de-a treia acuzaţie, se leagă de o ştire difuzată pe 20 aprilie, de Acasă TV. De data aceasta, se auzea pe fundal melodia "Original sampla". Subiectul materialului l-au făcut cântăreţele de muzică populară, "acele sorcove cu freza de 40 cm", după cum le numeşte cântăreţul, "care şi-au implantat silicoane".

Dispută cu cântec


"Ruşine întregului trust MediaPro, pentru că încearcă să pervertească orice încercare calitativă de a revitaliza muzica folclorică românească"
, a mai scris solistul de la Subcarpaţi.

Contactat telefonic de către "Evenimentul zilei", Bean a spus că muzica lui este folosită într-un mod nepotrivit. "Nu am nimic cu nimeni, dar acesta este drumul pe care ni l-am ales, ca artişti. De asta am şi reacţionat aşa, fiindcă Pro TV-ul s-a băgat în noi într-un mod foarte urât şi a folosit muzica noastră într-un mod de rahat, fix cum nu vrem noi. Încă o pervertire a folclorului", a declarat artistul pentru EVZ.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii postului Pro TV nu au răspuns la solicitarea EVZ de a da o reacţie la acuzaţiile formulate de Subcarpaţi.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/icCt6hm5g2M?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"PRO TV-ul s-a băgat în noi într-un mod foarte urât şi a folosit muzica noastră într-un mod de rahat, fix cum nu vrem noi. Încă o pervertire a folclorului."

BEAN (MARIUS ALEXE), cântăreţ

Hip-hop pe ritmuri de horă

Trupa Subcarpaţi are ca stil un mix între preluările din folclorul românesc şi versurile de hip-hop. Trupa a lansat, până în prezent, trei materiale – "Subcarpaţi", "Etnologic" şi "Culese din cartier". Înfiinţată pe 1 decembrie 2010, din luna martie a acestui an, trupa îi are în componenţă pe Bean, Vali Umbră, DJ Limun şi VJ Andri. Vali Umbră, cel mai recent membru şi cea de-a doua voce din trupă, s-a prezentat publicului pe ritmuri de hip-hop: "Mă introduc, Valentin Popescu îmi este numele/ (..) În Baba Novac înregistram/ Când am ales că fiecare vers trebuie transmis în Univers/ Acum, din nou, cu fratele Bean, bineînţeles/ Înregistrez, adevarata artă (…)".

Proiectul Subcarpaţi a fost lansat de Bean, care este, din 2009, şi membru al trupei Şuie Paparude. "În călătoria mea am dat de Hora fericirii, deci folclorul românesc nu este plângăcios", a declarat cântăreţul.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Bxqjtbh_vCg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Două dintre piesele difuzate de Pro TV se regăsesc pe albumul de debut al proiectului, ce poartă numele „Subcarpați”