EFICIENTIZARE. Persoanele care vor să călătorească peste Ocean, indiferent de scopul deplasării, vor completa, din aprilie, un singur formular on-line pentru obţinerea vizei, care va fi tradus şi în română.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a anunţat, ieri, introducerea unui nou sistem electronic de solicitare a vizelor, denumit Consular Electronic Application Center (CEAC), şi a noului formular, DS-160, care trebuie completat, începând cu 1 aprilie, în acest scop.
Potrivit unui comunicat remis de reprezentanţa diplomatică, DS-160 este un formular electronic unic, adresat tuturor persoanelor care solicită o viză temporară pentru Statele Unite.
De luna viitoare, documentul va fi tradus şi în limba română, iar solicitanţii de viză îşi vor putea adăuga poza prin simpla încărcare de pe computerul personal.
"DS-160 are câteva avantaje - este unic pentru persoanele care solicită o viză temporară şi va fi tradus în română.“ AMBASADA SUA Totul on-line
După ce este completat, noul formular este transmis în mod direct către consulat pentru procesare. Solicitanţii vor imprima doar pagina de confirmare cu care se vor prezenta la interviul care, ca şi până acum, va fi programat tot prin intermediul call-centerului.
Taxa de solicitare a vizei va putea fi plătită la orice sucursală din ţară a Băncii Transilvania. Noul sistem electronic, precum şi formularul DS-160, care le înlocuieşte pe vechile DS-156, DS-157 şi DS-158, vor fi disponibile pe site-ul ambasadei americane la Bucureşti, la adresa http://romania.usembassy.gov/visas/non-immigrant.html. Aici sunt prezentate şi instrucţiunile de completare a noului document, alături de cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect, precum şi informaţii despre standardele fotografiilor care trebuie ataşate. Ambasada SUA mai pune la dispoziţia celor interesaţi şi un ghid cu întrebări şi răspunsuri despre criteriile de eligibilitate pentru viză. După o scădere semnificativă a ratei de refuz a vizelor în anul fiscal 2008, comparativ cu 2007, de la 37 la 25 la sută, aceasta a crescut apoi la 26,3 procente, în anul fiscal 2009.
Noua legislaţie americană în domeniul imigraţiei, în vigoare de la 1 iulie 2009, stipulează un prag maxim de trei procente pentru rata de refuz a vizelor într-un stat ce vrea să adere la programul Visa Waiver, în care figurează momentan 36 de state. România, Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele state membre UE neacceptate până în prezent în acest program. 26,3 la sută dintre solicitanţii români de viză au fost respinşi în anul fiscal 2009 de secţia consulară a ambasadei americane